23 Април 2024вторник12:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Гьоков:

Промените в КТ не решават проблемите с неизплатени заплати докрай

Работници и служители получават повече права да търсят начислени, но неизплатени възнаграждения и обезщетения

/ брой: 145

автор:Аида Паникян

visibility 635

Промените в Кодекса на труда не решават проблемите с неизплатени заплати докрай, категоричен бе депутатът от БСП и зам.-председател на социалната комисия в парламента Георги Гьоков при парламентарните разисквания. До проекта за изменения се стигна, след като по предложение на ПГ на "БСП за България" бе създадена временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Гьоков подчерта, че българската индустрия реализира големи печалби и в същото време плаща най-ниските заплати в ЕС. На фона на това има хора, които не получават и тези ниски заплати, независимо че добросъвестно са изпълнявали трудовите си задължения на работните си места, възмути се той. БСП подкрепи проекта, въпреки че промените не прекратяват практиката собствеността на фирмите да се прехвърля при натрупани задължения към работниците. Със 138 гласа "за" и 1 "въздържал се" вчера депутатите приеха промените, предложени от Временната комисия.
Гьоков отново подчерта, че достъпът на ощетените работници и служители до средствата във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" не е улеснен. В момента във фонда има около 250 млн. лв., а по данни на ГИТ неплатените заплати са в рамките на около 10 млн. лв. Според Гьоков е разумно да се даде възможност работници или служители да искат от съда откриване на производство по несъстоятелност, защото често на практика работниците се явяват най-големият кредитор на работодателя си с неизплатените им заплати.
ДУМА припомня, че депутати от БСП внесоха предложение за промени в Търговския закон във връзка с изплащането на заплати на работници, когато фирмата е несъстоятелност. Проектът изобщо не бе разгледан на заседание на социалната комисия в парламента, Светлана Ангелова от ГЕРБ се оправда, че нямало становище на Министерството на правосъдието. Проектът предвиждаше собственици на фирми със задължения да не могат да прехвърлят предприятието си на малоимотни и социално слаби, от които нито кредиторите могат да вземат парите си, нито работниците могат да получат дължимите заплати. Промените в ТЗ предвиждаха и възможността 1/3 от работниците да са достатъчни за подаване на иск в съда за обявяване в несъстоятелност на фирмата.
Новите промени предвиждат повече контролни функции на ГИТ, регламентира се срокът, в който работодателят е задължен да изплати обезщетенията и законната лихва при неизпълнение. Работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, няма да могат да участват в обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. Занапред гарантираните вземания на работниците ще стават в 3-месечен срок от датата на вписване в Търговския регистър на съдебното решение за откриване на производството по несъстоятелност.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ