26 Април 2024петък10:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скопие прие договора с нас

Премиерът Зоран Заев запозна народа си с документа и увери, че той отговаря на интересите на Македония

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 16

На специално заседание, проведено късно във вторник вечерта, правителството на Република Македония прие съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Това съобщи правителствената пресслужба, цитирана от агенция МИА.
Правителството взе решение, с което се определя, че министър-председателят Зоран Заев ще подпише Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България.
"Договорът за добросъседство с България отговоря на интересите на Македония и македонсикя народ, той е в съзвучие с евроинтеграционната посока на страна ни", заяви македонският премиер Зоран Заев на специална пресконференция в Скопие. На нея той запозна обществеността с договора.
България не поставя никакви условия по пътя на Македония към ЕС и НАТО и е готова да ни помага и сподели своя опит по нашия евроатлантически път, изтъкна още Зоран Заев.
В отговор на въпрос той заяви, че договорът ще бъде подписан на македонския език и на български език съгласно конституциите на двете страни.
Заев бе категоричен, че документът е отражение на поколение политици, които изграждат мостове и протягат ръце. С него ще бъде поставена точка на редица отворени въпроси в двустранните отношения, допълни премиерът.
"Споразумението ще бъде публикувано на интернет страницата на правителството и всеки може да го прочете", поясни Заев.
"Край на езика на омразата или националистически изказвания. Миналото и историята поставяме като основа на бъдещето“, заяви още Заев.
Договорът с България обаче е обект на жестоки нападки от опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ, която през последните години, докато беше на власт, го блокираше с искания, които излизаха от рамките на споразумението, което бившият премиер Любчо Георгиевски подписа отдавна. Сега македонският президент Георги Иванов се намеси за първи път в казуса с договора за добросъседство с България, за да подкрепи исканията на ВМРО-ДПМНЕ за неговото публично обсъждане преди подписването. В специално съобщение на президентската институция се казва, че държавният глава настоява да се зачитат националните интереси на Македония.
Прави впечатление коренната промяна в становището на македонския президент по повод Договора за добросъседство и приятелство с България, тъй като по време на посещението му в София, по повод удостояването му с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Българската академия на науките на 21 ноември 2016 г., заедно с президента Плевнелиев се обявиха в подкрепа на същия договор. Тогава двамата президенти се обединиха около становището, че "подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона".
Темата за искането на президента Иванов е водеща за македонските медии.
Телевизия "Тера" предаде: "Държавният глава прикани правителството да публикува текста на договора с България, за да не се създава напрежение в обществото и да се запазят националните интереси".
Електронното издание "Локално" съобщи: "Иванов отново с искания - и той имал съмнения за договора с България". В друг коментар същото издание цитира бившия посланик в София, Георги Спасов, който смята, че "Иванов и груевистичната политика на страха този път ще бъдат победени".
Според "Таратур" президентът е "апелирал към правителството да покаже договора с България".
Междувременно парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ настоя за спешно и открито заседание заради предстоящия за подписване договор с България. Събранието трябва да разгледа договора и да стигне до решение дали трябва да се подпише или не договорът, заяви на пресконференция депутатът Илия Димовски. Според партията договорът е вреден за Македония.
Според Димовски договорът ще отвори стари исторически рани, ще донесе болка на много семейства, чиито предци са били жертви и са се борили за автономия, самобитност и самостоятелност на Македония, за културна и историческа обособеност на македонския народ.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ