25 Април 2024четвъртък08:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Китай остава източник на най-много фалшиви стоки в ЕС

Цигарите са най-фалшифицираните стоки, влизащи в общността през 2016 г., според доклад на Еврокомисията

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 28

Китай остава страната, посочена на първо място като източник на фалшиви стоки, в доклад на Европейската комисия. Близо 80% от внесените в общността фалшиви стоки са с произход от азиатската държава.
От данните се вижда още, че през 2016 г. в общността са влезли общо 41,3 млн. бр. фалшиви стоки, като стойността им се оценява на почти 673 млн. евро. Броят на фалшивите стоки се увеличава с 2%, но общо случаите, при които са засечени, намаляват с 22% - до 63,1 хил. през 2016 година.
Статистиката показва още, че България е една от страните с голям спад на вноса на фалшиви стоки - от 1,28 млн. броя до 638 хил. броя между 2015 г. и 2016 година. Това е понижение от 50 на сто. За сравнение, в Дания заловените фалшиви стоки се увеличават - от 51 хил. до 1,1 милиона.
Китай е ясен лидер с 80% от всички фалшиви стоки в общността. Има обаче държави, които са "специализирани" в отделни категории стоки. Например, Сингапур е източникът на най-много фалшиви алкохоли, Иран - на дрехи, Хонконг и Китай - на мобилни телефони, техника и автомобилни части, а Индия - на медикаменти.
Най-големият дял на фалшивите стоки в ЕС се пада на цигарите - 24% от всички фалшиви стоки. Основните източници са Виетнам и Пакистан. Следват играчките (17%) и хранителните продукти (13%).
"Високото ниво на защита на интелектуалната собственост е от ключово значение за икономическия растеж и създаването на работни места", коментира комисарят по въпросите на икономиката, данъците и митническия съюз Пиер Московиси, цитиран от пресслужбата на Еврокомисията. "Проучванията показват, че ЕС е под силен натиск от внос на фалшиви продукти. Искам да отдам дължимото внимание на усилената работа на митническите органи в борбата с тези фалшиви стоки. Те се нуждаят от подкрепа и ресурси, за да могат да ни защитават от опасностите, свързани с фалшивите стоки. Сътрудничеството между правоприлагащите органи следва да бъде засилено и системите за управление на риска да бъдат подобрени, за да се защити ЕС от стоки, нарушаващи правата на интелектуална собственост", добави той. Московиси коментира още, че фалшивите стоки са не само проблем за конкурентоспособността, но и поставят под въпрос сигурността и здравето на хората.
Докладът на комисията относно митническите действия за прилагане на правата върху интелектуалната собственост се издава ежегодно от 2000 г. насам и се основава на данните, предадени от митническите администрации на държавите членки на ЕК. Данните предоставят ценна информация, която подкрепя анализа на нарушенията на правата върху интелектуалната собственост и помага на други институции като Службата за интелектуална собственост на Европейският съюз и ОИСР да набележат икономически данни и най-често срещаните маршрути на фалшификаторите.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ