28 Март 2024четвъртък20:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Абсурден театър

Лондон сериозно ли мисли да го кара така?

/ брой: 144

visibility 12

Дойче веле
Барбара Везел

Хаосът в Лондон е уникален. За един уикенд петима министри представиха десет различни мнения за "Брекзит"-а. Страната стои пред пропастта, а преговорите за "Брекзит"-а се носят без кормило по течението.
Ето ги на, преговарящите за "Брекзит": отляво са представителите на ЕС с купчина папки пред тях, отдясно - британците, вперили поглед в празното пространство на масата пред тях. Дали пък не са запаметили отлично всички детайли, та нямат нужда от папки? Или може би целта им е да пестят хартия, както подозират междувременно шегобийците? Въпросната картина обаче е символ за състоянието на разговорите: ЕС отдавна знае как си представя "Брекзит"-а, британската страна обаче не подава нищо конкретно. Така обаче изобщо не може да се стигне до преговори.

Кратко шоу


Впечатлението за липсата на водач и цел се засили и от абсурдната поява на британския министър за "Брекзит"-а Дейвид Дейвис по време на преговорите миналия понеделник: той пристигна, усмихна се, подчерта колко сериозно трябва да се водят преговорите и малко по-късно отново изчезна. Всичкото това беше само шоу за пред телевизионните камери! Дейвис беше дошъл не за да започне истински преговори с главния преговарящ на Еврокомисията Мишел Барние, а само за да демонстрира кратко присъствие. Изглежда в Лондон са го очаквали далеч по-важни дела. Като се има предвид твърде крехкото мнозинство на правителството, всеки глас е от значение в парламента. Освен това името му се спряга като възможен наследник на Тереза Мей. Слуховете за вътрешен бунт сред консерваторите не секват. С други думи, Дейвид Дейвис е крайно зает на друг един терен и затова няма време за трудни преговори в Брюксел. Тях той оставя на шерпите и специалистите, което е несъмнено нормално, когато става дума за детайлите. За политическите принципи и критичните решения трябва обаче да се погрижат самите шефове.

Хаос в Лондон

Само че в британската столица продължава да управлява хаосът. Там петима министри пускат в обръщение само за един уикенд общо десет различни мнения за "Брекзит"-а.
Финансовият министър Филип Хамънд иска "Брекзит"-ът да бъде икономически колкото се може по-безболезнен и да предвижда дълги преходни срокове. Търговският министър Лиъм Фокс пък си представя, че ще се осъществи бързо и тутакси ще бъдат подписани договори за свободна търговия с южните тихоокеански острови. Външният министър Борис Джонсън просто "отсвирва" европейските искания относно финансовите задължения на Великобритания, произтичащи от членството й в Европейския съюз.
Министърът за "Брекзит"-а Дейвид Дейвис на свой ред признава, че Великобритания ще трябва да плати на ЕС нещо, но заявява това само неофициално. И досега той не предлага на Брюксел никакви идеи как да се постигне напредък по тази толкова оспорвана тема. За ЕС обаче е ясно, че разговорите не могат да продължат, ако британците поне принципно не признаят, че трябва да изплатят финансовите си задължения към съюза. Трябва също ясно да кажат кои искания са неоспорими. Яснота по въпроса ще придобият, ако хвърлят поглед върху европейските договори и текущото бюджетно планиране.

Кораб без кормило

Брюксел би могъл всъщност да се облегне доволно и просто да наблюдава как се вихри британският хаос, защото времето работи за Евросъюза. Колкото повече месеци изминават, толкова по-силен става натискът върху британската страна. Най-късно през есента на идната година - т.е. в последния момент - все пак трябва да се постигне споразумение. И колкото по-голям е натискът, толкова повече Лондон ще бъде принуден да прави на европейците онези отстъпки, които сега отхвърля като невъзможни. В случая става дума главно за размера на британските плащания, но и за Европейския съд, както и за редица други спорни въпроси.
Ако в преговорите не се постигне никакъв резултат, "Брекзит"-ът ще представлява главоломен скок в пропастта и рязко скъсване на отношенията. Вярно, че Тереза Мей пусна в обръщение самоуверените думи: "По-добре никаква сделка, отколкото лоша сделка", но британските икономисти отдавна вече яростно критикуват тази позиция. Те предупреждават, че това би било икономическа катастрофа, чиито измерения защитниците на "Брекзит"-а напълно са подценили.
В Лондон обаче управляващите консерватори продължават да се занимават със самите себе си и да воюват помежду си. Тереза Мей вече не може да наложи ред, министрите й се борят за това кой да я наследи или за собственото си политическо бъдеще. А преговорите за "Брекзит"-а се носят без кормило по течението.

Ще отпадне ли в крайна сметка "Брекзит"-ът?

В Брюксел несъмнено следят с известно злорадство политическата и дипломатическата неспособност на британците. Но иззад усмивките наднича ужасът от безотговорността на управляващите в Лондон. Зрелите хора от страната на ЕС искат да бъде договорен контролируем "Брекзит", който да бъде съпътстван от колкото се може по-малко щети за всички засегнати страни. В европейските столици, както и в британската, междувременно стават все повече онези, които смятат, че в крайна сметка "Брекзит"-ът ще отпадне просто поради неспособността на британското правителство да го осъществи. Неговата политика се превръща в абсурден театър.



Британският министър по въпросите на "Брекзит" Дейвид Дейвис се радва на най-голяма подкрепа сред консерваторите за следващ министър-председател, който да замести Тереза Мей след провала на парламентарните избори в началото на юни. Това става ясно от проучване сред 1000 консерватори, финансирано от Съвета за икономически и социални изследвания и публикувано във в. "Обзървър".
Дейвис получава подкрепата на 21% от респондентите или с 4% повече от външния министър Борис Джонсън. Челната тройка с 6% затваря консервативният законодател Джейкъб Рийс-Мог.
Любопитно е, че 71% от торите не искат настоящият премиер да напусне поста си, а само 22% очакват тя да бъде сменена с друга личност.



Преговарящите за "Брекзит": отляво са представителите на ЕС с много папки пред тях, отдясно - британците, с празни ръце
БГНЕС

Години наред във Великобритания са вършени митнически измами с вносни китайски стоки. На ЕС са били нанесени щети за близо 2 милиарда евро, които Брюксел трябва да си поиска от Лондон, настояват от ОЛАФ. Организирани банди систематично са занижавали стойността на облекла и обувки, внасяни от Китай, за да плащат по-ниски мита и данъци, са установили от агенцията. Зад тези престъпления стоят престъпни мрежи в целия ЕС, но повечето стоки са преминали през Великобритания. Докато в много други европейски страни са предприели мерки срещу измамниците, в Обединеното кралство схемата си е работела необезпокоявана от никого, посочват от ОЛАФ. Във Великобритания са регистрирани и най-големите митнически загуби, а митническите сборове са един от важните финансови източници за европейския бюджет.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ