24 Април 2024сряда07:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наш плувец би олимпийски шампион

Антъни Иванов стигна 1/2-финал на световното в Будапеща с четвърто време в сериите

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 670

Антъни Иванов записа най-големия успех на български плувец от доста години насам. 18-годишният търновец победи на 200 м бътерфлай Чад ле Кло (РЮА), който е един от доминаторите в дисциплината. На световното в Будапеща родният талант спря хронометъра за 1:55,55 мин., с 35 стотни от секундата по-бърз от южноафриканеца, който фиксира пето време в сериите. Ле Кло е олимпийски шампион от Лондон 2012 и вицешампион от Рио 2016 в дисциплината. Южноафриканецът е и световен шампион от Барселона 2013, и вицешампион от Казан 2015. В 25-метров басейн 25-годишният Чад ле Кло е 3-кратен първенец на планетата на 200 м бътерфлай.
В сериите в унгарската столица Иванов, който дебютира на голям форум при мъжете, даде 4-то време от 44 плувци. Той плува в предпоследната четвърта серия, където завърши втори. Българинът бе изпреварен само от японеца Даия Сето, завършил за 1:54,89 мин. При обръщането на 100 м обаче българинът беше първи с 54,91 сек., с 8 стотни пред азиатеца. Най-бърз в сериите беше местният любимец Ласло Чех с 1:54,08 мин., пред Сато и Виктор Бомер (Дан) 1:55,13.
С това време Иванов записа и изумителен национален рекорд. 18-годишният европейски вицешампион за младежи коригира собственото си постижение, което бе 1:56,72 мин. от турнира "Мултинейшън" в Прага на 8 април. Допреди 2 г. само той и Георги Палазов бяха слизали под 2 мин. в считаната за една от най-тежките плувни дисциплини.
1/2-финалите бяха снощи. За последно българин е участвал във финал на световно първенство  в Мелбърн 2007 - Михаил Александров, но на 100 м бруст. В бътерфлая, но пак на 100 м, това направи Денислав Калчев в Рим през 1994 г.
"Винаги съм се фокусирал върху 200 м бътерфлай, защото това е моята дисциплина. Надявам се да успея да подобря рекордите си. Иначе подготовката ми за световното протече успешно. Винаги досега съм успявал да се събера на големи състезания и мисля, че съм готов за ново такова изживяване. Имам резерви навсякъде в плуването си, което е страхотно. Имам откъде да сваля още и да доближа българския бътерфлай до световния. И това ще стане с начина, по-който работим с треньора ми Николай Вакареев. В Будапеща не е моят герой Майкъл Фелпс, а при жените обаче плуват Кейти Ледецки и Катинка Хошу. При мъжете британците са много силни и се надявам да вземат смесената и 4х200 свободен стил понеже съм им фен, а като единици Адам Пийти е недостижим на 50 и 100 м бруст, Ласло Чех и Тамаш Кендереши ще защитават унгарците", обяви пред bgswim.com Иванов.
Другият български участник Лъчезар Шумков завърши 33-и на 50 м бруст. Възпитаникът на Димитър Виденов фиксира 28,07 сек. Най-бързо време даде британското торпедо Адам Пийти, който с 26,10 сек. подобри световния рекорд. Той прати в историята собствения си рекорд от 26,42 сек. от предишния световен шампионат в Казан 2015.



Антъни Иванов
Снимка bgswim.com

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ