28 Март 2024четвъртък19:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

С любов към храма и неговото благолепие

За дядо владика Калиник - нещо лично

/ брой: 144

visibility 45

Илия Борисов

На 26 юни 2017 г. се навършиха шест месеца откак си отиде от грешната земя популярният религиозен и църковен деец врачанският владика дядо Калиник. Човеколюбиви хора се събраха в забележителната с уредбата си митрополитска църква "Св. Николай" и му отдадоха почит и прослава като един от видните йерарси, с най-дългогодишния стаж в Светия синод. Гробът му в храма, където са погребани служилите на владишкия трон няколко владици, бе отрупан с ухаещи цветя.
Кой е той?
Като журналист цял живот колелото на живота така ме завъртя, че във Врачанския край прекарах точно 57 години. Срещнах се с именити хора и истински творци и борци за нов живот, през втората половина на изминалия ХХ век. Бях най-близко в продължение на цели 30 години с незабравимия врачански митрополит. Голям и обаятелен човек! Неописуемо богат по дух и висока природна интелигентност. Роден е на 11 март 1931 г. в Мъглиж и както често споменаваше: "Аз съм ти батко." Животът му е описан в много автобиографии, а злобните хора и клеветниците го определяха като "най-големия и злостен агент на Държавна сигурност". Основното си образование завършва в Мъглиж, а през 1956 г. - Пловдивската духовна академия и Духовната академия в "Св. Климент Охридски" в София. На 6 юни 1960 г. е подстриган за монах в Казанлъшкия манастир от старозагорския митрополит Климент. Така се зареждат различните звания и длъжности в нелекия му и дълъг ползотворен и конфликтен живот - йеродякон на епископ Партений, йеромонах... През 1962 г. става протосингел на Русенската митрополия. Две години по-късно е отличен в архимандритско звание. Завършва с отличие и с големи почести двегодишен аспирантски курс в Москва, защитавайки научната степен "Кандидат на богословските науки". Две години - 1968-1969, е на игуменически стаж край Женева в Швейцария. Една година е бил игумен на Рилския манастир, където натрупва всестранен и богат опит в религиозно-църковния и културен живот. Бил е викарен епископ на Сливенския владика, когато през 1974 г. на 10 ноември Светият синод го утвърждава за Врачански митрополит. Оттогава цели 42 години е на престола на драматичната и размирна от години Врачанска епархия.
Още навремето дядо Калиник ми даде да прочета словото, произнесено от него в официалния салон на Светия синод, веднага след каноничния му избор на 10 ноември 1974 г. "Бележити йерарси са свидетелствали на Врачанската епархийска катедрала. Жив е в съзнанието ми образът на свети Софроний Врачански, възрожденски книжовник и будител, чийто живот съставлява цяла епоха. Иска ми се да подчертая, че идвам от пределите на оня безсмъртен и възрожденски край на нашата родина, в който се е родил оня безсмъртен човек и е започнал своето страдалческо битие и житие, своята спасителна народна мисия, за да влезе в националната ни църковна история с титула епископ Врачански."
Животът на дядо Калиник е богат и многолик. Предан е на Бога и на Църквата, популярен не само у нас, но и в много страни на света. Бил е четири пъти в Америка, пребродил е много краища на Съветския съюз, Европа, Африка, Азия... Впечатляващ бе физическият му ръст, атлетическата фигура и стойка. Бе дарен от природата и Бога с висок дух, словотворец, почитател на книги. Сам събра и отпечата в три книги творбите си: "Обет и дълг" (2001), "Предано служене на църквата в задъхано и бурливо време" (2003) и "Ярко светило в родната ни история" (2009).
След извършеното видимо и голямо обновление на църквите в този край и на манастирите, видът на новопостроените параклиси, не може да не отдадем заслугата на преобразователя дядо Калиник. За него големият поет Евтим Евтимов пише с любов и признание: "Калиник е широко скроен човек; освен духовните си задължения пред Бога, той обича културата и литературата, има отношение към поезията, затова е приятел с много творци - обича ги, защото и те го обичат заради неговото богоугодно дело. Един от тях съм и аз..."
Гражданите на Враца, висшите духовници от София и многото чужденци и висши духовни дейци от Европа преживяха през пролетта на 1989 г. незабравими празници на духовността, посветени на 250-ата годишнина на Софроний Врачански, които минаха под грижата на дядо Калиник. Записал съм думите на изявения богослов проф. Тодор Събев, мир на праха му, който беше близък приятел на владиката: "В съзнанието на мнозина дядо Калиник е запомнен с любовта си към храма и неговото благолепие, с изрядното богослужение и сладкогласно и стройно пение на псалти и хористи, с обновяване на църкви и исторически обители, достойна защита на църковни и обществени интереси. Той ще остане известен с голямото умение да устройва и развива епархията си с основните аспекти на църковната дейност на всякакво ниво и в сътрудничество с всички дейни епархисти: духовници и миряни, възрастни и младежи."


Дядо Калиник


Авторът в разговор с владиката

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ