20 Април 2024събота19:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СБП връчи Годишните литературни награди

Проф. Юлиян Вучков бе удостоен с орден "Иван Вазов"

/ брой: 114

автор:Дума

visibility 80

Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели за книги бяха връчени вчера на тържествена церемония в галерия-книжарница "София прес" в столицата. Всяка година за 24 май УС на СБП отличава авторите на най-добри издания за предишната година. Днес награди не се дават в България, дават се искове за допълнителни данъци и други известия за прибиране на пари. Нашите литературни награди от финансова гледна точка са много малки, по-важното е, че писатели получават може би най-високата награда - на колегите си, отбеляза председателят на СБП Николай Петев.
Петър Караангов е лауреат на отличието за поезия за книгата "Прах от песен" (изд. "Захарий Стоянов"). За роман наградата отиде при Георги Николов за "Киноманът" ("Български писател"). Румен Балабанов получи приза за сборника с повести и новели "Един демократичен петък" ("Български писател"). Георги Чаталбашев е отличен за сборника с разкази "Светът на живите" ("Захарий Стоянов"). За детска литература наградата взе Романьола Мирославова за "Подарък за Дядо Коледа" (ИК "Персей"). Любомир Котев спечели в категорията "Литературна критика" с "Българинът според Йовков" ("Захарий Стоянов"). Отличието за есеистика бе връчено на Бойка Асиова за "Рецепта за камбана" ("Жанет 45"). В раздел "Хумор и сатира" Калин Николов спечели с "Хапчета против оглупяване" ("Блаком" - Пловдив). Рангел Вълчанов е удостоен за мемоаристика за "Всички ще умрем, а сега наздраве" ("Жанет 45"). Журито е откроило в раздел "Документалистика" книгата на Михаил Тошков "Смъртта не е..." ("Български писател").
Националната литературна награда "Георги Братанов" бе връчена на Пенка Чернева за сборника с разкази "Невъзможна самота" ("Българска книжница") и на Георги Драмбозов за стихосбирката "Кръстопът на музите" ("Захарий Стоянов"). Атанас Звездинов получи Националната литературна награда на името на Божидар Божилов за стихосбирката "Ангелът пазител" ("Български писател"). Литературното отличие за есеистика, публицистика и мемоаристика на името на Богомил Нонев отиде при Панко Анчев за "Христо Ботев като мислител" ("Захарий Стоянов").
За големи заслуги към българската литература и дейността на СБП проф. д-р Юлиян Вучков се удостоява с ордена на СБП "Иван Вазов", съобщи Николай Петев. Особено съм развълнуван от факта, че това е най-високата награда на СБП - най-дълголетната и най-авторитетната българска творческа организация, която продължава да съществува и то плодотворно, в едно трудно, тежко време. И не само да съществува, но да брани здравословните художествени ценности, заяви проф. Вучков.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ