19 Април 2024петък23:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трудният път на помощта за сирийците на йорданската граница

Отражение на големия провал на международната общност е пропуканата система за доставки за най-бедстващите

/ брой: 143

visibility 26

"Асошиейтед прес"

Карин Лауб


В отчаяния си стремеж да помогнат на сирийците, блокирани край затворената граница на Йордания, агенциите на ООН се съгласиха в края на миналата година на система за хуманитарна помощ, която според критиците изобщо не функционира правилно. Контролът върху разпределянето на помощите бе поверен в ръцете на йорданската армия, йордански доставчик и една сирийска милиция.
Оттогава системата неколкократно се е пропуквала и само откъслечни доставки с помощи са достигали до двата бежански лагера в пустинята, в които живеят хиляди прокудени от войната сирийци. Съперничещи си групи в по-големия лагер Рукбан взаимно се обвиняват, че отклоняват помощите, а черният пазар процъфтява. Освен това Племенната армия - сирийска милиция, която твърди, че е помолена от Йордания да следи за реда в Рукбан, бе сключила отделна сделка за достъп и защита с "Уърлд вижън" и "Кап Анамур", но тези две международни хуманитарни организации се изтеглиха от Рукбан след бомбени атаки срещу части на Племенната армия, охраняващи техни обекти.
Критици твърдят, че трудностите в оказването на помощ на блокираните сирийци са отражение на големия провал на международната общност да реагира на бежанската криза. От 2011 г. досега около 5 млн. сирийци са избягали от родината си, а още неизброимо много са в капан вътре в страната, след като Йордания, Ливан и Турция, които поеха по-голямата част от наплива, почти затвориха границите си. "Сирия е като заключена и смятам, че това е въпрос, който изобщо не присъства в обществените дебати и не се повдига от хуманитарните организации", заяви Килиан Клайншмидт, бивш служител в базираната в Йордания агенция на ООН за бежанците.
Йордания затвори изцяло границата си през юни 2016 г., след като атака на "Ислямска държава" с кола бомба край Рукбан уби седем йордански граничари. Оттогава международните хуманитарни организации се борят с дилемата дали да пращат хуманитарни помощи в забранена за влизане зона. Дали да се присъединят към система, която разчита на въоръжени ескорти и няма гаранции, че помощта ще достигне до получателите? Или да спазват хуманитарните принципи, дори и цената да е липсата на помощ за жени и деца в тежко състояние?
Агенцията на ООН за бежанците, която ръководи хуманитарните операции по границата, и няколко европейски страни защитиха решението за участие. Агенциите на ООН "изпълняват изключително добра работа при изключително трудни условия в опит да доставят повече помощи на нуждаещите се, с възможно най-много уверения, че ще достигнат именно до тях", заяви британският посланик в Йордания Едуард Оукдън.
Европейският съюз зае обаче друга позиция. Неговата хуманитарна агенция (ECHO - European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations) реши през ноември, когато се оформи новата система, че няма да финансира разпределянето на помощи в ничия земя. "Няма гаранция, че хуманитарната помощ, колкото и да е ограничена, действително достига определените получатели", заяви говорител на Европейската комисия, като допълни: Не знаем за съществуваща система, която да гарантира, че предоставената помощ няма да бъде отклонена.
Комисията заяви, че "вярва, че военни средства, въоръжени ескорти, съвместни хуманитарно-военни операции и всякакви други действия, включващи видимо взаимодействие с въоръжени групи, участват в разпределението", когато те трябва да са последна мярка. Тя призова за преговори с йорданската армия за постигането на по-добро споразумение, но международната общност няма лостове за оказване на натиск. Западът разчита на добрата воля на страните приемници, защото иска да обезкуражи сирийците да мигрират нататък, включително и в Европа.
Йордания отвръща на критиките към нейната политика, включително и затварянето на границата, като отбелязва, че е приела много повече бежанци от по-богатите западни страни, които освен това не са изпълнили докрай обещанията си за помощ за региона. Кралството изтъква и това, че ислямисти, смесили се със сирийците по границата, са заплаха за сигурността. Правителственият говорител Мохамед Момани заяви, че Йордания прави всичко, което може, за да помага на хуманитарните агенции да си вършат работата и помощта за сирийците да достига до лагерите.
Дори и преди затварянето на границата Йордания постепенно ограничаваше влизането на сирийци. От 2014 г. те се струпват масово по източния край на границата. Изникнаха лагерите Рукбан и Хадала, в които по оценки на ООН сега има между 45 и 50 хиляди обитатели. Активисти в лагерите твърдят, че броят им е двойно по-голям.
За няколко месеца преди затварянето на границата сирийци можеха да се прехвърлят през загражденията на йорданската страна, за да вземат помощи или да получат медицинска помощ. След затварянето й бяха използвани различни методи, включително спускане на помощи с кран.
Миналата есен агенцията на ООН за бежанците и йорданската армия създадоха разпределителен център между загражденията, разположен на 7 км от Рукбан. Йордански доставчик започна да действа иззад защитната бариера, която отделяше нейните служители от идващите откъм Рукбан сирийци. Организацията трябваше да раздава пакети с храна, както и тоалетни принадлежности и детски дрехи. Племенната армия заяви, че отговаря за реда в тълпата от стотици хора от Рукбан, събиращи се в дните за доставки.
Системата постоянно се пропукваше и месечните доставки често се нарушаваха поради заплахи за сигурността, неконтролируемите тълпи или лошите атмосферни условия. Първият етап от разпределянето на помощи продължи от ноември до януари. Вторият етап започна чак през май и продължава в момента, като досега около 35 хил. души са получили храна и други стоки, информираха от агенцията на ООН за бежанците.
Друг проблем е как да се проследи къде отива помощта. Агенциите на ООН могат да следят с камери движението в центровете за разпределение, но не знаят какво става в Рукбан, където бунтовнически групи си съперничат за контрол. Агенцията за бежанците вярва, че помощите достигат до нуждаещите се семейства въз основа на чутото от пациенти от Рукбан, посетили здравния център на ООН на територията на Йордания, на няколко километра от лагера. ООН каза, че е ваксинирала 15 хил. деца срещу полиомиелит и скоро ще започне ваксинации срещу морбили и тетанус. ЕС заяви, че финансира тези операции.
Доминиращата група в Рукбан, изглежда, е Племенната армия, чиито последователи обитават селските райони в Южна Сирия и имат родови връзки с Йордания. Групировката е обучавана, снабдявана и финансирана от Йордания, каза нейният говорител в канцеларията на Племенната армия Мохамед Аднан в йорданския град Мафрак до границата със Сирия. Йорданските военни не откликнаха на молбата да коментират тези плащания. Началник-щабът на йорданската армия е потвърдил, че Йордания обучава Племенната армия да се бие срещу "терористи близо до границата".
Аднан изказа предположение, че други групи се опитват да предизвикват проблеми в Рукбан - такива като Племенния съвет на Палмира и Бадия, която се самоопределя като народна организация. По думите на Аднан някои цивилни в лагера също притежават оръжие, както и членовете на бунтовническата организация "Източни лъвове".
Говорителят на Съвета на Палмира Омар ал Бинай заяви, че едва половината от помощите достигат до набелязаните получатели и че "повече се облагодетелстват" онези, които имат връзки с Племенната армия. Аднан отхвърли тези обвинения и каза, че е убеден, че повечето от помощите достигат до точните хора. Той обвини Съвета на Палмира, че се опитва да дискредитира неговата група с надежда да установи контрол върху лагера.
Няколко десетки частни търговци се облагодетелстват от недостига на помощи, като продават храна и стоки, доставени от други места в Сирия, често на кредит, каза Бинай. Чуждестранните помощи често се продават под стойността им с цел разплащане с търговците, добави той. По думите му е създаден пазар на труда, а някои обитатели получават пари от чужбина с трансфери през платформата "Уотсап" (WhatsApp).
Доставяната от ООН вода също се е превърнала в стока, след като саботаж повреди миналия месец източника на вода в лагера. Сега обитателите му трябва да разчитат на вода от отдалечено на няколко километра място, като са принудени да плащат за нейното транспортиране. Според сега действащата система единствено агенциите на ООН доставят помощи през загражденията.
Две частни международни групи, "Уърлд вижън" и "Кап Анамур", заявиха, че са се разбрали с Племенната армия за отделни договори за достъп след затварянето на йорданската граница. Базираната в Германия група за медицинска помощ "Кап Анамур" обяви, че е създала полева болница в Рукбан, състояща се от шест ремаркета, изпратени през границата от Племенната армия. "Уърлд вижън" изпраща пелени, паста за зъби и други консумативи, които съхранява в палатка в Рукбан.
Постовете на Племенната армия в близост до клиниката и палатката на "Уърлд вижън" миналата есен бяха мишена на бомбени атаки, които убиха няколко пазачи и принудиха групите да се оттеглят. Говорителят на "Уърлд вижън" Крис Уикс отбеляза, че групата е била наясно с предизвикателствата още от самото начало. "Ние знаехме, че това е една изключително трудна среда и че не съществуват перфектни действия, когато става дума за подпомагане на хора, които страдат", заяви той.



Само откъслечни доставки с помощи достигат до двата бежански лагера в пустинята,
в които живеят хиляди прокудени от войната сирийци

БГНЕС

ECHO

Генерална дирекция "Гражданска защита и хуманитарна помощ" на Еврокомисията осигурява бързо и ефективно предоставяне на помощ от страна на ЕС. Чрез обединяването през 2010 г. на двата вида помощ - гражданска и хуманитарна, ЕК направи по-ефективен европейския механизъм за реакция при бедствия както в ЕС, така и извън него. От ноември 2014-а департаментът работи под ръководството на Христос Стилианидис, еврокомисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи.
Европейският съюз е поел ангажимент да помага на жертвите на причинени от човека или природата бедствия по света. Той оказва помощ на повече от 120 млн. души годишно. ЕС и неговите страни членки заедно са най-големият донор на хуманитарна помощ в света. Помощта на ЕС се равнява на по-малко от 1 процент от общия годишен бюджет на съюза - малко повече от 2 евро на европейски гражданин.
От 1992 г. досега ЕС е предоставил хуманитарна помощ в повече от 140 страни. Годишният бюджет за тези операции е ограничен до 1 млрд. евро.
Финансираната от ЕС помощ се администрира именно от дирекция "Гражданска помощ и хуманитарна помощ". Помощта се предоставя на място чрез повече от 200 организации и агенции партньори, включително: неправителствени организации, международни организации, организации на Червения кръст, агенции на ООН.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ