28 Март 2024четвъртък15:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трафик трови хората в "Малашевци", готвят протест

Столичани настояват за спиране на тежките камиони по две улици в квартала, общината им отказа

/ брой: 142

автор:Деси Велева

visibility 43

Тежкотоварен трафик трови жители на столичния квартал "Малашевци" в район "Сердика". Хората от няколко улици дишат огромни количества прах, страдат от наднормени нива на шума и са в постоянен страх за себе си и децата си при пресичане на натоварените шосета.
Сагата с увеличения трафик започва при пускането в експлоатация на Северната скоростна тангента през м.г. и свързването й с кв. "Малашевци". Оттогава движението се е увеличило с над 50%, твърди Илиана Станинска, която живее в района. Тя е категорична, че улиците им не са пригодени за камиони над 40 тона, строителна техника и тирове, които преминават по всяко време.
От името на Станинска, хората, които засега не са се обединили в организация или комитет, са подали в края на май жалба до зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев. Те настояват да се реорганизира и ограничи движението на превозни средства от над 10 т. по улиците "Рояк" и "Пет могили" в кв. "Малашевци". Искат безопасност и удобство, както и намаляване на вредните въздействия върху околната среда и здравето им. Жителите на квартала алармират, че шумът е оглушителен, има и много вибрации, няма обезопасяване за пешеходците. Постоянно се появяват нови дупки, трупат се задръствания, а оградите на дворовете и фасадите на къщите са с напукани мазилки, пише още в жалбата до Крусев.
Хората са подали жалба и до столичната районна здравна инспекция и екоминистерството и са поискали замерване на шума и замърсяването. Освен това преди повече от година са входирали жалба до район "Сердика", но отговор нямат. Те са категорични, че съществуващият трафик е в разрез с наредба на самата община, в която се казва, че се забранява влизане на тежкотоварни автомобили в района с изключение на някои улици, сред които не попадат техните две. Кварталът е жилищен, а не промишлена зона, прахта е навсякъде, оплака се Станинска.
От комисията по транспорт при Столичната община са отговорили на жителите на района, че не могат да изпълнят исканията им и считат ограничаването на трафика за нецелесъобразно. Според администрацията това щяло да доведе до невъзможност за влизане на камиони на почистващите фирми, за извършването на строителни работи и обслужването на многобройните фирми в квартала. Тук няма фирми, контрира Станинска.
По-късно тя е писала от името на над 130 пряко засегнати столичани от двете улици и до  транспортната комисия към Столичния общински съвет с молба за съдействие. Такова обаче беше отказано на заседание миналата седмица. Засега хората са получили обещание само за нови пешеходни пътеки. "Това няма да ни помогне, остава ни само протест. Ако излезем на улицата и я затворим, ако дойдат медиите, може би някой ще ни чуе", отчаяни са жителите на квартала. 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ