20 Април 2024събота17:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП продължава битката срещу финансирането на частни училища

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 28

С промени на образователния закон искаме да предотвратим влизащото от 2018 г. финансиране на частните училища, подчерта в интервю за радиото депутатът от "БСП за България" Стоян Мирчев. "Частното училище взима веднъж пари от родителите, като такси, и втори път от държавата. При държавното парите са само от държавата. Така при частните имаме двойно финансиране. Има частни училища, които по закон могат да не взимат от държавата. Така управляващите разделят българското образование на три, а Конституцията задължава държавата да осигури образование на всяко дете с държавните и общински училища", обясни Мирчев. Той направи паралел с проблемите в здравеопазването - в началото на прехода имаше малко частни клиники, а сега са толкова много, че държавата не може да осигури финансов ресурс на държавните болници.
Депутатът подчерта, че образователната система е недофинансирана и постоянно затварят държавни училища, а със закона, приет от ГЕРБ, ще трябва да се отделя голям финансов ресурс към частните. "Още през 2016 г., когато управляващите приемаха Закона за училищното и предучилищното образование, предупреждавахме за проблеми и последваха редица скандали. За първи път първокласниците тръгнаха без буквари на училище, а петокласниците - без учебници", напомни Мирчев. Той коментира, че в редица развити европейски държави, които са извели науката като свой приоритет, има минимални прагове на заплатите на преподавателите и учените. "В БАН младши асистент взима заплата колкото хигиенист. При такива заплати е нормално да няма никакъв интерес на младите към науката", възмути се народният представител.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ