25 Април 2024четвъртък14:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Осъдиха МЗ за липса на състрадателно лечение

/ брой: 142

автор:Аида Паникян

visibility 41

Състав на Административния съд в София осъди МЗ да плати обезщетение по частично предявен иск за причинени вреди в размер на 30 хил. лв. от общо 100 хил. лв. в едно със законната лихва за последните 5 години. Това съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Делото е образувано по жалба на наследниците на починал пациент с онкологично заболяване.
След изчерпване на конвенционалните методи на лечение пациентът е можел да се възползва от методите на състрадателно лечение. То позволява да се прилагат лекарства, които са в период на изпитване, но все още не са разрешени за употреба. Тази възможност е предвидена в Регламент 726/2004 г. на Европарламента, но все още не е въведена в българското законодателство. Както по-рано писа ДУМА, в конкретния случай на пациента е можело да се приложи лечение с "ваксина на Коули", но липсата на нормативно определен ред не позволявало това да стане, а аналогичното лечение в Германия или Италия било извънредно скъпо.
Преди да се произнесе Административният съд, Комисията за защита от дискриминация реши, че МЗ е осъществила дискриминация по признак "увреждане" и препоръча регламентът да бъде въведен в българското законодателство.
Според съда нарушението е в липсата на правна регламентация относно възможностите въобще да се предписва нерегистриран в нито една държава лекарствен продукт, който е обект на клинично изследване, а не ограничаването на достъпа до лечение с конкретен продукт на конкретни пациенти. Съдията, постановил решението, е Диляна Николова.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ