29 Март 2024петък14:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Петър Витанов:

БСП се доказва като ярка и остра опозиция

Задаваме най-щекотливите и наболели въпроси към министрите, твърди депутатът от "БСП за България"

/ брой: 142

автор:Юлия Кулинска

visibility 2382

ПЕТЪР ВИТАНОВ е роден в Сливен. Завършил е Англйската гимназия в София. Магистър е по Международни отношения в СУ и по Международни финанси в НБУ. През последните 4 г. работи в отдел "Връзки с международни организации" в НС. Владее руски и английски. Депутат е от ПГ на "БСП за България" от 25 МИР в София. Член е комисиите по външна политика и по отбрана, както и на временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Витанов е член и на Делегацията в ПАСЕ.

"Левицата е с най-много внесени законопроекти, които отговарят на потребностите на хората и са в унисон с предизборните ни обещания"


- Приключва първата сесия на 44-то НС. Успяха ли депутатите да оправдаят доверието на избирателите?
- Първата сесия на този парламент започна трудно, с краткотрайни заседания, на които нищо съществено не се случваше. Почти 6 седмици от откриването си НС буксуваше и не приемаше закони. Предлагаха ни се претоплени доклади, за да се имитира дейност. Мнозинството и правителството нямаха готови законопроекти. Независимо че БСП внасяше почти всеки ден предложения, те отлежаваха в деловодството и не се разпределяха в комисиите.
Управляващите започнаха законодателната си дейност с фалстарт. Първият им законопроект за концесиите, с който се разрешаваше безконтролното раздаване на национално богатство, претърпя фиаско и беше изтеглен.
Единствената работеща партия в НС беше БСП. Успяхме да се докажем като ярка и остра опозиция и това е видно от инициативите ни. БСП е с най-много внесени законопроекти, и то такива, които отговарят на потребностите на хората и са в унисон с предизборните обещания. Нашата партия е единствената, която досега е представила публично своята управленска програма още преди изборите, и независимо, че не ги спечели, я изпълнява чрез законодателни инициативи. Това е много важно, защото за кандидатите на БСП гласуваха над 1 млн. българи, длъжни сме да отговорим на доверието, което те ни дадоха. БСП е най-активна и в парламентарния контрол. Задаваме най-щекотливите и наболели въпроси към изпълнителната власт.
- През последните два месеца България се тресе от протести и скандали. Симптом за какво са те?
- Няма сфера, която да не е разтресена от скандали и неуредици. От изборите минаха 4 месеца и е нормално да има временно успокоение. Но... Само в рамките на един ден избухнаха разправиите, свързани с НДК, полицаите излязоха на протест, размирици разтресоха Асеновград, на дневен ред е отново аферата с КТБ. Не спират свадите в НС, провокирани от ГЕРБ, чийто основен инструмент срещу опозицията е езикът на омразата. Всичко това създава усещането за безвремие и е доказателство за управленската немощ на ГЕРБ и Бойко Борисов.
- Заедно с лидера на БСП в София Калоян Паргов бяхте в Брюксел, а с Янаки Стоилов участвахте в среща в Букурещ. Какви ползи видяхте за България от инициативите?
- Поводът за посещението в Брюксел беше инициирането на диалог, свързан с кохезионната политика. Кохезията - солидарността, е един от фундаменталните принципи и основи, върху които се гради ЕС. Това на практика означава изравняване на регионите в самия съюз. Бъдещето на кохезионната политика е под въпрос, тъй като с напускането на Великобритания след "Брекзит" 70 млрд. евро няма да влизат в бюджета на ЕС. Това ще рефлектира върху разпределението на средствата. Една трета от тях се отделят именно за кохезия и за това по-слабо развитите региони да достигнат западноевропейските стандарти. За бедна страна като България кохезионната политика е изключително важна. Стартирането на подобен диалог от страна на ПЕС е полезен, защото се отнася не само за България, но и за страните, чието развитие е малко под средно европейското ниво.
Срещата в Букурещ беше по инициатива на Китай и е свързана с "Диалога 16+1" и "Един пояс, един път". Това са два проекта, отнасящи се до сътрудничеството между Централна източна Европа и Китай. Казано накратко - установяване на по-тесни икономически контакти, изграждане на големи инфраструктурни проекти, които да позволят задълбочаване на икономическия обмен между Европа и Китай. Взех участие в дискусията в панел "Един пояс, един път: роля на младите". Поставих акцент върху важността на диалога, който е по инициатива на президента на Китай Си Дзинпин, за засилване на сътрудничеството, основано на взаимно разбирателство и доверие. Проектът не противоречи на идеята за съществуването на ЕС - казвам го, защото има изказвания от западноевропейски политици, че Китай се опитва да раздели ЕС, когато предлага сътрудничество само на част от него. Тази инициатива и диалог допълват съществуването на съюза, защото позволяват на страните от Централна и Източна Европа, част от които не са част от ЕС, да догонят в развитието си други европейски държави чрез сътрудничество с Китай.
- Обвинихте Бойко Борисов, че позицията му за създаване на обща европейска армия е противоречива и не дава принципна основа.
- Попитах премиера с кого е водил преговори за обща европейска армия, като началниците му в Брюксел са против. Мнението на Борисов не дава принципната основа, върху която компетентните органи и експертите да изработят позиция за страната ни. На първо място тя трябва да отговаря на националния ни интерес, а на второ - да участваме с нея в предстоящите разговори за бъдещето на европейската отбрана.
На 6 юни министър-председателят заяви, че Европа се нуждае от единна армия и начинът хем да спестим пари, хем да имаме отбрана е обща европейска армия с танковете на Германия и с други военни формирования от основните европейски страни. Борисов дори предложи ЕС да стане колективен член на НАТО. В съюза има държави, които са неутрални, а има и такива, които не желаят да членуват в НАТО.
Позицията на нашия премиер е в противоречие с последния документ на ЕК, публикуван на 7 юни, който описва трите сценария за бъдещето на европейската отбрана. В нито един от тях не се споменава създаване на обща европейска армия. Върховният комисар по външна политика побърза след излизане на документа да изясни, че когато се говори за обща политика за отбрана, не става въпрос за европейска армия, а за европейска отбрана. Три дни по-късно министърът на отбраната на Германия заяви, че европейска армия няма да има.
- Припомнихте на министър-председателя, че пропуска важна възможност за българския ВПК в контекста на новосъздадения европейски фонд за отбрана...
- Да, премиерът пропуска важна възможност за българския ВПК, която разкрива новосъздаденият европейски фонд за отбрана с годишен бюджет 5,5 млрд. евро. Със стартирането му се създават няколко нови проекта за сигурност и отбранителна мощ на страните членки на ЕС, а само по направление "Разработване и придобиване" се предвижда съюзът да предостави финансиране от 500 млн. евро за 2019 и 2020 г., и по 1 млрд. евро годишно след това. Участието на България в тези проекти би дало глътка въздух на родната военна промишленост и би подпомогнало обявените по-рано проекти за модернизиране на военни заводи, ремонт на военни самолети, за създаване на модерна база за строеж на военни кораби. Вместо да говори за имагинерната европейска армия, българското правителство би следвало да се съсредоточи в подпомагане на нашите фирми в усвояване на средства от този фонд, да разгледа в детайли сценариите за развитие на европейската отбрана и да излезе с позиция която отговаря на националния ни интерес.
- Кои са другите ви приоритети, които ще отстоявате като депутат?
- Необходимо ми бе известно време, докато напипам моите теми, които са важни за обществото и имат социален аспект. Пряко се ангажирах с бъдещето на читалищната дейност. Едва ли има българин, който да не трепне при споменаването на съкровената дума читалище. Тези уникални духовни средища са сътворени от жаждата на възрожденците за просвета и култура. За съжаление състоянието им днес е ужасно. Намират се хора, за които те са отживелица.
Днес повечето от читалищата изпитват огромен финансов недоимък и имат множество проблеми. Културните средища са по-стари от Третата българска държава и са съхранили през вековете българския дух, бит и идентичност. Читалищата са онази институция, която позволява нашите деца да бъдат обгрижвани, да получават извънучилищна подготовка, да бъдат възпитавани в духа на българщината и в идеалите на възрожденците ни.
Законът за народните читалище, приет през 1996 г., за жалост не спомага за разрешаване на проблемите. Напротив. Текстовете му са остарели и не се спазват, което обрича читалищата на постепенно изчезване, тъй като средната възраст на хората, които апостолски работят в тях, е над 65 г. Много стари читалища затвориха врати. В същото време се забелязва бум на новорегистрирани фиктивни такива. Необходими са промени в закона, които да не позволяват това да се случва. Парадоксално е, но има по 40-50 регистрирани "читалища" на един адрес - в апартаменти и помещения, които не отговарят на изискванията за читалище.
Има проблеми със собствеността на читалищата. Посяга се върху движимото им имущество, дори върху най-същностната му част - библиотеките. Преди време бе направен опит от страна на Столичната община да изземе библиотечния фонд на читалище, за да се направи общинска библиотека. Болен е въпросът за държавните и общинските субсидии, които по закон са задължителни, но често не достигат до културните средища. Не са регламентирани напълно отношенията читалище-община и т.н. Трябва да се погрижим за читалищата и да им дадем нов шанс за живот и развитие.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ