18 Април 2024четвъртък22:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полският Сенат одобри спорната съдебна реформа

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 215

Сенатът в Полша одобри противоречивата реформа на Върховния съд в ранните часове на събота въпреки множеството предупреждения на ЕС, апелите на Вашингтон и масовите протести в страната. Така промените в законодателството получиха подкрепата на 55 сенатори, 23 гласуваха "против", а двама се въздържаха. По-рано и долната камара на законодателния орган, която се контролира от управляващата партия "Закон и справедливост", гласува с 235 гласа "за" срещу 192 "против" и 23 въздържали се в подкрепа на законовото изменение, което дава на министъра на правосъдието властта да подбира съдебните кадри и да сформира по свое усмотрение състава на Върховния съд - органа, потвърждаващ резултатите от изборите.
Сега държавният глава Андрей Дуда държи в ръцете си окончателното решение дали да подпише законопроекта, да му наложи вето или да го изпрати за преглед на Конституционния съд. Той разполага с 21 дни, за да направи своя избор. Опозицията и протестиращите призовават Дуда да наложи вето върху реформата, както и на още две неотдавна приети мерки, които според тях увеличават контрола на изпълнителната власт над съдебната. Протестиращите дори обявиха мерките за "държавен преврат", въпреки че управляващата партия "Право и справедливост" продължава да настоява, че реформите не са нищо повече от рационализиране на съдебната система и улесняване на борбата с корупцията.
В отговор дори Европейската комисия заяви, че може да наложи на Полша глоба в случай, че бъде приет пореден спорен закон.
Делото може да завърши с високи глоби, надвишаващи 300 000 евро за всеки ден на нарушение на законодателството на Европейския съюз, пишат полските медии. За налагането на глобата не е необходимо единодушно одобрение от всички държави членки.
В петък десетки хиляди поляци излязоха по улиците на градовете, за да протестират за пореден ден срещу закона, който според тях е "смъртната присъда" на независимата съдебна система в страната.
Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан заяви в реч, предавана по унгарската телевизия, че Будапеща ще защити Варшава пред ЕС по отношение на санкциите. "Инквизиционната офанзива срещу Полша никога няма да постигне успех, защото Унгария ще използва всички законови възможности в рамките на Европейския съюз, за да прояви солидарност с поляците", каза Орбан. Според него Полша е подложена на тормоз от Брюксел, а заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс бил инквизиторът, натоварен със задачата "да отслаби патриотичните правителства" в Европа.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ