25 Април 2024четвъртък07:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разшириха зелената зона, столичани против

Над 300 подписа събрани срещу увеличаването на платените паркоместа в район "Сердика"

/ брой: 141

автор:Деси Велева

visibility 37

Над 340 подписа са събрали столичани от район "Средец" само за два дни срещу разширяването на зелената зона за платено паркиране. Вчера те настояха общинските съветници да не гласуват увеличението на паркоместата между бул. "Евлоги Георгиев", ул. "Хан Омуртаг", бул. "Михай Еминеску" и бул. "Цариградско шосе". Така се оказа, че широко прокламираният от общинските съветници от ГЕРБ обществен интерес, заради който се разширява платената зона, е преувеличен. От години кметовете на "Средец" и "Лозенец" твърдят, че жителите настояват за въвеждане на такси, за да има ред в паркирането. Общественото желание бе и аргументът, който защитиха през последните седмици и общинарите от управляващата партия, за да увеличат платените места в кварталите с около 4500. Докладът за това бе внесен за одобряване на последната сесия на СОС.
Оказа се обаче, че има много недоволни граждани, които наскоро са разбрали за готвените промени и не са съгласни с тях. Само за няколко дни те са събрали над 340 подписа, с които настояват за обществено обсъждане, на което да изложат позициите си и двете страни. Те искат и от кметицата Мария Ачкова да се извини за незачитането на свободата на обсъждане на въпроса и пълното пренебрегване на позицията на онези, които не искат зелената зона.
Освен това хората настояват да се подобри организацията на поставянето на скоби и принудително задържане на автомобили. Според тях няма адекватна проследимост на процеса и контрол върху действия на служители на Центъра за градска мобилност, които действали произволно. Жителите на район "Яворов" са притеснени и от това, че ще получат стикер за паркиране срещу заплащане, но нямат да им бъдат гарантирани паркоместа.
Каква ще е политиката на Столичната община, която с апломб говореше за защитата на обществения интерес, запита лидерът на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той настоя да разбере дали общината ще продължи за разширява зоните за платено паркиране до неузнаваемост, за да събере повече приходи или ще изгражда паркинги.
Паргов коментира и икономическата рамка за градския транспорт, която също бе приета вчера. Той отново се възмути от закъснението, с което важният документ се утвърждава и обясни, че и тази година хората не могат да очакват намаляване на интервалите на движение на транспорта. Обществените поръчки буксуват, хората няма да имат и нови автобуси, обобщи Калоян Паргов.



Над 120 точки утвърдиха общинските съветници в последната си сесия за сезона

Снимка Емилия Костадинова

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ