29 Март 2024петък10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плащанията в брой остават до 10 000 лв.

Народните представители отхвърлиха поредното предложение на ГЕРБ за намаляване на тавана на кешовите разплащания

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 26

Народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ прагът на кешовите плащания от 1 януари 2018 година да бъде 5 хил. лева. Предложението на ГЕРБ, внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, бе прагът на кешовите плащания да бъде 10 хил. лева до 31 декември 2017 година, а от януари 2018 година той да стане 5 хил. лева. Текстовете от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) предизвикаха вчера доста дебати в пленарната зала.
ГЕРБ не получи подкрепа дори от коалиционните си партньори „Обединени патриоти“. Така таванът на плащанията в брой остава 10 000 лв. Това не е първият опит за рязко намаление на тавана на сумите, които могат да се плащат кеш. Първоначалното предложение на ГЕРБ беше още по-драстично - праг от 5000 лв. от 1 август, 3000 - от 1 януари 2018 и 1000 лв. от началото на 2019 г. След остри критики от партията на премиера решиха да се спрат на ограничения от 5000 лв. от началото на новата година. Но и това не бе гласувано в пленарната зала. Мотивът на депутатите от партията на Бойко Борисов бе, че ограничаването на кешовите плащания е една от мерките за борба със сивата икономика.
По време на дебатите председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова изтъкна, че кешовите плащания били в основата на нелоялните плащания. От "БСП за България" се обявиха против свалянето на прага, припомняйки, че законопроектът не е придружен от задължителната оценка на въздействието. Депутатът Георги Търновалийски от левицата заяви, че към мотивите си от ГЕРБ не са приложили дори справка как предишното сваляне на прага от 15 000 на 10 000 лева се е отразило на фиска в рамките на 2016 г., за да мотивират потенциален ефект от ново падане на праговете наполовина. Друг аргумент "против" бе, че ограничението е само в полза на банките, тъй като плащанията по банков път и чрез ПОС-терминал подлежат на такси, които се плащат и от търговците, и от потребителите при всяка транзакция.
"Борбата със сивата икономика не е с ограничаване на плащанията в брой, а с контрола, който съответните институции правят върху това дали се издават съответните документи - касови бележки и фактури", заяви вчера в парламента депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него предложението на ГЕРБ за ограничаване на прага на кешови плащания е направено с надеждата народните представители да не го приемат. "За някои това предложение звучи красиво, но сте наясно, че е неправилно", коментира той.
"Всеки глас против предложението на ГЕРБ е разумен глас в подкрепа на нормално мислещия човек", допълни депутатът от левицата Георги Гьоков. Според народния представител Филип Попов именно с ограничаването на плащането в брой, ще се стимулира сивата икономика. Павел Шопов от "Обединените патриоти" обяви как мярката е изцяло в угода на банките, макар гледната му точка да бе по-скоро против "либералните сънища" за свят от безкешови плащания. От партия „Воля“ също се обявиха категорично против текстовете. Хората на Веселин Марешки заявиха, че ограничаването на кешовите плащания няма нищо общо със сивата икономика и това не е начинът държавата да се справи с нелегалния бизнес.
Впрочем Европейската централна банка също изрази негативно становище относно намаляването на прага за плащанията в брой. "Предвид евентуално неблагоприятното въздействие върху системата за разплащания в брой ЕЦБ смята за непропорционално понижаването до 1 януари 2019 г. на прага за ограничаване на плащанията в брой на 1000 BGN. Ако желае да въведе предложените прагове за ограничаване на плащанията в брой, законодателят следва да избере по-висок праг и да заложи известна гъвкавост в законопроекта, като например допусне плащания в брой да се правят и получават по наложителни причини или по причини, които са извън контрола на лицето, като например когато на мястото или по време на плащането няма доставчик на платежни услуги. Може да е препоръчително и да се допуснат сделки с плащане в брой над определените прагове, стига страните да могат да гарантират, че плащането може да бъде проследено, като обозначат размера, основанието на сделката и страните по нея", посочват от ЕЦБ.
В крайна сметка предложенията на ГЕРБ бяха отхвърлени от пленарната зала и остана сегашният режим - плащания в кеш да са до 10 000 лв.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ