ЕК готви мерки за намаляване на канцерогенно вещество в пържените храни
/ брой: 141
Представителите на страните членки на ЕС са подкрепили преди ден предложение на Европейската комисия (ЕК) за намаляване в храните на веществото акриламид, за което се смята, че предизвиква ракови заболявания, предала ДПА. Акриламидът е канцерогенно вещество, което се получава от естествено съдържащите в храните захари и аминокиселината аспарагин. Това става при пържене и печене на високи температури на храни като картофи, зърнени храни, кафето и неговите заместители. След като започне да се прилага новият регламент, производителите ще прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид. Мерките ще са съизмерими с големината и характера на предприятието.
Наличието на акриламид в храните първоначално бе установено през 2002 г. и оттогава са извършени изследвания за определяне на мерките за намаляването му. Европейският орган за безопасност на храните потвърдИ през 2015 г., че акриламидът е канцерогенно вещество и че настоящите равнища на излагане на акриламид чрез храненето са свързани с опасение по отношение на канцерогенните ефекти.
В началото на юли Българската агенция по безопасност на храните БАБХ изтеглИ от пазара детски бисквити именно заради наличието на акриламид над допустимите стойности. От БАБХ приканиха потребителите, купили такива продукти, да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили.
Договореният в ЕС текст ще бъде изпратен на съвета и на ЕП. Двете институции ще разполагат с три месеца, за да го разгледат, преди да бъде окончателно приет от комисията. Очаква се новите изисквания да влезнат в сила през пролетта на 2018 г. Освен това комисията планира незабавно след приемането на този регламент да започне обсъждания за допълнителни мерки, като например определянето на максималните нива на акриламид в някои храни.