24 Април 2024сряда10:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Лавица

/ брой: 141

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 114

"ИЗБРАНО" от Елин Пелин пусна на пазара Книгоиздателска къща "Труд" - в луксозно, колекционерско издание по случай 140 години от рождението на писателя. Задължителният за всяка домашна библиотека том съдържа повече от 50 произведения на обичания автор в над 400 страници. Сред тях са "Гераците", "Земя", цикълът "Под манастирската лоза", както и над 40 разказа на класика - "На оня свят", "Андрешко", "Напаст божия", "Край воденицата", "Кал", "На браздата", "Закъснялата нива", "По жътва", "Ветрената мелница", "Сиромашка радост", "Нане Стоичковата върба", "Задушница", "Старият вол", "Спасова могила", "Мечтатели", "Ангелинка" и др.



"БЪЛГАРСКИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ" издава "Софтпрес", художник е Гергана Донева. От векове българските пословици и поговорки съпътстват всекидневието ни. Те ни учат на мъдрост и ни разсмиват, разкриват типични черти от българския характер и обогатяват езика ни с непреводими фразеологизми. В тази книга са публикувани най-популярните пословици и поговорки, подбрани специално за деца и ученици, както и любими скоропоговорки, които оплитат езика. Малките читатели ще се запознаят с тази самобитна част от българския фолклор, ще научат възможни модели за поведение в проблемни ситуации и ще развият своите езикови знания.



"В ДВОРЦИТЕ НА КНОСОС" от Никос Казандзакис издава "Сиела" в ново издание с твърди корици и с илюстрации от Васил Инджев. Древногръцките легенди и митове продължават да живеят в паметта на човечеството и да будят въображението му хиляди години след създаването им. Легендата за един от най-трагични древногръцки герои възкресява вълнуващата адаптация "В дворците на Кносос" на Никос Казандзакис - тази за Тезей, обединителя на Атика, и за Минотавъра, сковал в страх остров Крит. Умело преплитайки любовна история и митичните приключения, Казандзакис изгражда мозайка от изящно слово, което ще пренесе читателя в Древна Елада.



"АРИСТОТЕЛ И ДАНТЕ ОТКРИВАТ ТАЙНИТЕ НА ВСЕЛЕНАТА" от Бенджамин Алире Саенц издава "Deja Book" в превод на Деница Райкова. Apиcтoтeл и Дaнтe ca момчета нa гpaницaтa нa възмъжaвaнeтo. Haглeд ca пълнa пpoтивoпoлoжнocт - Дaнтe имa любящo и cплoтeнo ceмeйcтвo, зaбaвeн и oткpит e, дoкaтo Apи чyвcтвa, чe cякaш никoгa нямa дa paзбepe кoй e и кaквo иcкa. Бaщa мy кpиe тpaвмa oт вoйнaтa във Bиeтнaм, a мaйкa мy гo пpитиcкa дa бъдe "нopмaлeн", кaквoтo и дa oзнaчaвa тoвa. Koгaтo ce cpeщaт и сближават, тe oткpивaт, чe cпoдeлят cпeциaлнa вpъзкa - тaкaвa, кoятo пpoмeня живoтa и тpae зaвинaги. Oчaквaт ги тeжки изпитaния, paздялa, нacилиe и бoлкa...

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 618

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ