26 Април 2024петък21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Симеонов се прицели в инвалидите

На лидера на "Обединени патриоти" му се привидя и втори мандат във властта

/ брой: 140

автор:Дума

visibility 478

Политика на орязване на инвалидните пенсии обеща вицепремиерът Валери Симеонов в Народното събрание по време на среща на ПГ на "Обединени патриоти" с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.
"Oт резултата от актуализацията на инвалидните пенсии зависи в най-голяма степен и нашият предизборен ангажимент за пропорционално индексиране на останалите пенсии освен минималните", аргументира се той. Симеонов акцентира, че това бил най-важен въпрос за тях като политическа сила и е свързано с предизборните обещания. ДУМА припомня, че радикалното намерение на "Обединени патриоти" беше под благовидния предлог да се орежат плащанията за т.нар. от тях "мними болни".
"По наше настояване е заложен в стратегическите приоритети 2017-2021 година, по които вече е подготвена програмата за управление", информира вицепремиерът и допълни, че трябва да има финансово отражение, което да даде възможност "за съответната преработка на бюджета". "Времето е малко и това ще бъде трудноизпълнима задача, така или иначе сме я поели като ангажимент и трябва да реализираме с успех това мероприятие", обясни бързането по тази тема вицепремиерът.
Той обвърза вдигането на останалите пенсии с орязването и прекатегоризирането на инвалидите в България. "В противен случай ще можем да разчитаме само на излишъците от бюджета за индексирането на останалите пенсии. Никой не може да предвиди какви ще бъдат те, до момента вървим добре, обаче никой не знае какво ще стане до края на годината", каза Валери Симеонов. Той изрази страх, че има наказателни процедури от ЕК, които могат да доведат до някои нежелани последици за бюджета. "Даже да допуснем, че тази година ще има достатъчно излишъци, те са един променлив показател, не се знае дали догодина ще ги имаме, за да разчитаме на тях", продължи агитацията си  вицепремиерът.
По думите му, когато се поемел ангажимент за индексиране на пенсиите, това са разходи, които ще бъдат всяка година, не само 2018 година, а и 2019, 2020, 2021 година. "Живот и здраве до следващото коалиционно споразумение, което предполагам, че ще е с активната подкрепа на ПГ на "Обединени патриоти" ще бъде реализирано успешно", начерта плановете си да изкара още един мандат в съвместно управление с ГЕРБ Валери Симеонов.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък обясни, че е готов на радикални промени в здравния сектор. Няколко били приоритетите на ОП - НЗОК, болниците да не са чак толкова търговски дружества и да се пресече изтичането на пари. Ако се наложи и промяна в Закона за лечебните заведения, ще има условие да не са търговски дружества, планира лидерът на "Атака". По повод инвалидните пенсии, Сидеров иска засилване ролята на профилактиката като ограничаване броя на "зависимите". Сред другите идеи на ОП е и поетапна демонополизация на НЗОК.


Вицепремиерът призна, че отпадането на класа е негова лична инициатива


В момента няма изготвен проект за промени в Кодекса на труда за отпадане на така наречения клас "прослужено време". Това обяви днес в НС вицепремиерът Валери Симеонов. Той уточни, че е изразил лично мнение относно необходимостта този клас да отпадне. "Недейте да забравяте, че аз не идвам от приют за безработни или пък за социално слаби, идвам от бизнеса и си казвам личното мнение, че клас не трябва да има. Но дебело подчертах, че това е моето лично мнение, което споделям заедно с работодателските организации и че въпросът трябва да бъде обсъден на Национален съвет за тристранно сътрудничество със синдикатите, с които съм готов да се срещна при желание от тяхна страна. Сега изведнъж се оказа, че Валери Симеонов се опитва сам да махне класа. Нямам тези възможности", оправда се Симеонов.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ