16 Април 2024вторник12:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Музикални шедьоври звучат на Белоградчишките скали

Фестивалът "Опера на върховете" започва на 21 юли

/ брой: 140

visibility 41

Ваня Иванова

Министерството на културата, Софийската опера и балет и община Белоградчик за втори път организират летен фестивал "Опера на върховете" от 21 юли до 5 август. Събитието и миналото лято, и сега съживява културния туризъм на гостоприемния Северозападен край. А забравеният от управниците красив български район с фестивала привлича меломани от цялата страна, от Сърбия, Румъния, дори от Русия. На сцената сред магическата красота на Белоградчишките скали ще гостува Софийската национална опера и балет с шедьоврите "Набуко" (21 и 27 август), специални гости ще са в централната партия баритонът Карлос Алмагер, Роберто Скондюци като Захария, Йорданка Дерилова - Абигайл, и Дилета Скандюци, "Лакме" (22 и 30 юли), "Тоска" (23 юли), "Пепеляшка" (28 юли) и "Мадам Бътерфлай" (29 юли). Оперните спектакли започват от 20 ч., както и балетите "Зорба Гъркът" (3 и 6 август) с любимеца на нашата и европейската публика Росен Канев, "Кармен" и "Рапсодия в синьо" (4 август) и "Дон Кихот" на 5 август. Автобуси ще превозват опероманите до световноизвестната със стенописите си пещера Магурата, където на 21, 22, 23, 27, 28, 29 и 30 юли от 11 ч. е специално режисираният от акад. Пламен Карталов пърформанс "Вагнер Магурата: Богове, Великани, Джуджета, Валкюри".
Да слушаш прекрасна музика край феноменалните Белоградчишки скали наистина е несравнимо преживяване. Световнопризнатото чудо на природата от векове ражда легенди. Разпрострял се на дължина почти 30 км, с ширина между 3 и 5 км, скалният масив сякаш ни пренася в друг, извънземен свят. 200 милиона години удивителната игра на слънцето и вятъра, дъждовете и снежните вихри са извайвали скалните фигури, свързани с любопитни легенди. Голяма била любовта на Витиния и Лука. Стените на срещуположни манастири по чужда воля затворили младите, не и любовта им. Смъртта ги увековечила в скалните фигури Монаха и Монахинята. Природата и фантазията на хората изкусно извайвали и другите силуети - предимно на птици, животни, но и на човеци, в трите скални групи. Величествено се издигат зад крепостната стена, строена по времето на Римската империя. Векове по-късно крепостта е свързана с мъжеството и свободолюбието на българите от Северозападна България.



Уникална цигулка ще звучи в тазгодишниото издание на фестивала. Тя беше намерена в един от трезорите на спонсора на фестивала - Обединена българска банка, и ще бъде предоставена безвъзмездно за всички представления. Ценният инструмент е дело на един от най-добрите европейски майстори лютиери - Вилхелм Рупрехт, творил през XIX в. във Виена, информират от M3 Communications Group, Inc.

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 173

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 158

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 171

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ