19 Април 2024петък15:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Между 10 и 25% от дърводобива бил незаконен

Неправителствената организация WWF готова с електронна платформа за намаляване на нерегламентираните сечи

/ брой: 140

автор:Ася Гардели

visibility 1665

Между 10 и 25 на сто от общия обем на дърводобива у нас е незаконна сеч, показва проучване на WWF България. Това води до "сиви" печалби от близо 100 млн. лева на година, ощетява държавния бюджет, както и частните фирми от сектора, заяви вчера на пресконференция Александър Дунчев, експерт по горите в неправителствената организация. Според него незаконната сеч се ползва често с политически протекции, а проблемите не могат да бъдат решени дори с най-новите устройства като GPS, които често са изключвани от шофьорите на камиони, както и контрола в цеховете и складовете, където видеонаблюдението също е прекъсвано.
От WWF България са разработили и поддържат електронна платформа ГИС (Гражданска информационна система), обвързана с данни от регистрите на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), чрез която всеки гражданин може да помага за разкриване на незаконната сеч в страната. Целта на неправителствената организация е до 2020 г. незаконната сеч в българските гори да бъде спряна напълно. Платформата е обвързана с достъпа на разрешителните за сеч, които се издават. Чрез смартфон всеки може да локализира местонахождението и да провери дали в момента има позволително разрешение за сеч. Така може да се разбере кой и кога има право да сече, да извозва дървесината, а също и за наличието на превозни билети на камионите, които излизат от гората, съобщи още той.
Според Яна Барзова, сътрудник в WWF България, необходимо е да бъдат променени механизмите за избиране на ръководни кадри в горските институции, за да се избегне политическа обвързаност. Един от начините това да стане е чрез публични конкурси и с обществено участие. Необходима е прозрачност, както и подкрепа на малкия и среден бизнес, за да няма монополисти сред големите компании, заяви тя.
Наблюдава се намаляване на процента на извършените незаконни сечи, отчете Димитър Баталов, директор на Дирекция "Опазване на горите" към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Ежеседмично 5 екипа от регионалните агенции по горите правят проверки в цялата страна, а в последните 2 седмици са извършени над 11 100. Осъществяват се и кръстосани проверки между регионалните дирекции на горите, които се налагат защото хората по селата се познават и избягват да контролират свои роднини и приятели.
От ИАГ са подготвили промяна в Закона за горите, която да позволява онлайн наблюдение на камионите, извозващи дървесина от гората до цеховете или складовете. Това се налага заради честия отказ на шофьорите да декларират маршрута си. Другият проблем, според Баталов, е несъбираемостта на глобите за незаконна сеч. За миналата година сме съставили над 16 800 акта, но събираемостта е едва 15-16%, защото нарушителите често са без имущество и нямат официални доходи, призна той. Предлагаме промени в закона и за административните наказания на нарушителите. Например прилагането на обществено полезен труд като санкция. Системните нарушители за страната са над 1000 души. Има хора с по 130 акта с глоби от по над 60 хил. лева, но не са заплатили нито лев, оплака се той.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ