18 Април 2024четвъртък10:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шулц:

Няма бежанска криза в Европа

Милиардерът Бил Гейтс зове канцлера Меркел да сложи край на неконтролируемия мигрантски наплив

/ брой: 140

автор:Дума

visibility 8

Средствата от европейските фондове трябва да бъдат отпускани според принципите на "солидарността". Това обяви лидерът на германските социалдемократи и кандидат за канцлер Мартин Шулц, като намекна, че страните от Централна и Източна Европа, които отказват да приемат мигранти, трябва да получават по-малко средства от Брюксел, съобщи ДПА, като цитира негов пост във фейсбук.
"Няма бежанска криза в Европа - ние сме богат и огромен континент и просто трябва да разпределим бежанците по разумен начин. Това, което имаме, е криза на солидарността", написа Шулц.
"Има държави, които казват "да" на Европа, когато получават нещо. Но те казват "не", когато се предполага, че трябва да сторят нещо, като например приемането на бежанци. Това трябва да престане. Като канцлер аз ще наложа вето на всеки бюджет на ЕС, който не е основан на принципа на солидарността", отбеляза бившият председател на Европейския парламент.
През юни Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша, Чехия и Унгария заради отказа им да приемат бежанци от Италия и Гърция като част от споразумението за квотно разпределение, постигнато през 2015 г.
Междувременно в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг" милиардерът Бил Гейтс призова Европа да се спаси от мигрантите. Гейтс се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с призив да сложи край на неконтролируемия мигрантски поток от Третия свят. По думите му колкото повече европейските страни приласкават бежанците от други страни, толкова повече "хора от Африка ще се стремят към вас". Основателят на "Майкрософт" е тясно ангажиран с хуманитарни въпроси, затова се вълнува и от мигрантската криза и ефекта й върху Европа. Според него цивилизационният облик на Стария континент, ако продължи мигрантският наплив, е застрашен. Без асимилация или най-малкото последователна интеграция на новодошлите ще се стигне до "подмяна на населението".
В същото време от Международната организация по миграция отчитат, че е намалял броят на пристигащите в Европа мигранти и бежанци през Средиземно море. От началото на годината до бреговете на Стария континент са се добрали над 110 хил. мигранти и бежанци. За сравнение, през миналата година от 1 януари до 16 юли Европа е приела по този маршрут над 240 хил. мигранти и бежанци.
Най-големият натиск е върху Италия. Близо 85% от пристигналите мигранти през тази година, или над 93 хил. души, са пристигнали в Италия, а останалите - в Гърция, Испания и Кипър. За 6 месеца и половина Италия е приела 13,5 хил. повече мигранти и бежанци в сравнение със същия период на миналата година.
Същевременно значително намалява потокът от мигранти към Гърция, отчитат от Международната организация по миграция. От началото на годината там са пристигнали малко повече от 10 хил. души, докато за същия период на миналата година те са били близо 160 хил. 
От началото на годината са загинали 2 359 мигранти и бежанци, опитали се да се доберат по море до Европа. Миналата година за същия период са били регистрирани 2996 загинали.
Междувременно отново избухнаха сблъсъци в бежанския център Мориа на остров Лесбос. Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ, за да спре бунта на африкански мигранти. Петима полицаи са пострадали, над 30 души са арестувани.
От дни група мигранти, основно от африкански страни, протестират срещу бавната обработка на молбите им за убежище. По данни на гръцките власти броят на бежанците и мигрантите на гръцките острови е нараснал, достигайки 10 хил. Те са блокирани, тъй като не могат да продължат пътя си към Западна Европа заради затворения Балкански маршрут.



Отново избухнаха сблъсъци в бежанския център Мориа на гръцкия остров Лесбос

БГНЕС

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 852

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 769

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 686

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 847

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 768

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 758

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ