26 Април 2024петък10:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Битка за черния дроб на ислямиста

Филипинската армия воюва за Марави с чужда помощ

/ брой: 140

visibility 134

Лента.ру
Алексей Куприянов

Битката за град Марави, завзет от ислямистите през май, бавно, но сигурно върви към своя край. Филипинската армия и морската пехота превземат къща след къща. В битката срещу групировките, присъединили се към "Ислямска държава", на Манила помагат Пекин и Канбера, за евентуална подкрепа говори и Москва. Дори Вашингтон, забравил предишни обиди, изпрати на филипинците безпилотни самолети и командоси. Какво става днес в обсадения град?
"Ще изям черния ви дроб, щом толкова искате. Дайте ми сол и оцет и аз ще го изям пред очите ви. Аз съм всеяден и не съм гнуслив".
Така президентът Родриго Дутерте се обърна към бойците ислямисти от движението "Абу Сайяф", след като те обезглавиха двама виетнамски моряци заложници. Филипинският лидер прави подобни изказвания не за първи път, но с кулинарните си фантазии ще трябва да почака. Филипинската армия, която беше обещала да изгони ислямистите от град Марави в южната част на о. Минданао само за няколко дни, атакува вече почти два месеца.

Стъпка по стъпка, дом след дом


"Налага ни се стъпка по стъпка да си пробиваме път... Ако вътре в сградата има въоръжен боец, ще мине много време, преди да успеем да го измъкнем оттам". Така описва боевете за Марави главнокомандващият филипинските сухопътни войски ген. Едуардо Анио.
Обединената групировка на филипинските войски, щурмуващи Марави, има достатъчно сили. В боевете участват войници от практически всички елитни части на армията.
Една от главните ударни сили е 1-а бригада на корпуса на морската пехота, която винаги участва в най-тежките боеве. Тя и страда най-много. Само за един ден, 9 юни, наречен от морските пехотинци "кървав петък", бригадата загуби 13 души, в това число и офицер.
Срещу правителствените сили стоят ислямистките организации "Движението Маути" и "Абу Сайяф", които се заклеха пред главатаря на ИД Ал Багдади. В началото на битката те имаха близо 700 бойци, сега са останали не повече от 60 души. Това са предимно млади хора, някои дори нямат навършени 16 години. Има и много граждани на други държави - в убити бойци са намерени паспорти на Саудитска Арабия, Пакистан, Мароко, Малайзия, Йемен, Индия, Турция, има дори един руски - на човек от Чеченската република. Повечето от ислямистите обаче са местни и познават града като петте си пръста. Те действат на малки групи от по 3-5 души, активно използват коктейли Молотов, РПГ и са много добри снайперисти. Често използват мирните жители като щит, заемат позиции в джамиите, по които войниците не се решават да стрелят.

Помни Замбоанга

Преди 4 г., през септември 2013-а, членовете на Националноосвободителния фронт моро издигнаха над град Замбоанга в западния край на Минданао знамето на самопровъзгласената република Бангаморо. Въпреки че силите за сигурност успяха бързо да блокират радикалите в крайбрежната зона, боевете продължиха почти три седмици.
Сегашната битка за Марави изобщо не прилича на боевете за Замбоанга. Там стрелбата беше сред нискоетажни къщи, направени от шисти и крехки тухли. В Марави обаче ислямистите са се окопали в нови сгради в района Банголо, направени от железобетон, с развита система на подземни комуникации, издържащи дори ракетни удари.
Филипинците не смеят често да използват бронетехника: ислямистите имат достатъчно големокалибрени картечници и противотанкови гранатомети. Използването на артилерия би означавало гарантирани загуби сред мирните жители. Остават само минометите и авиацията, които разчистват пътя на армията.
Освен това боевете за Замбоанга и Марави са несравними по мащаби. Ако щурмът на Замбоанга е струвал на армията 19 убити при 208 ликвидирани ислямисти, то към момента е известно за гибелта на 95 войници, 405 ислямисти и 45 цивилни.

Срещу общия враг

Има и други разлики. Армията и партизаните, които доскоро воюваха един с друг в джунглите, са готови да се помирят пред лицето на общия враг.
"Къде сте, когато толкова сте необходими? - риторически попита президентът Дутерте, обръщайки се към бойците от опозиционните мюсюлмански и комунистически организации. - Моля ви да помогнете на правителството. Смятах, че искате да помогнете, че искате мир, вие толкова говорихте за това. Хайде заедно да се бием със завзелите Марави ислямисти. Готов съм да ви взема на служба, да ви плащам пари, да ви предоставя привилегии. Дори ще ви построя домове!".
Апелът му не остана без отговор. Луис Джаландони, старши съветник на Национално-демократическия фронт, на който се подчинява бойното крило на филипинската компартия - Новата народна армия - заяви: "Ние сме против "Мауте" и "Абу Сайяф", нападащи мирни жители. Ние сме готови рамо до рамо да се бием с правителството на Дутерте, за да приключим с ислямистите".
Дори Ислямският освободителен фронт моро, който навреме се отказа от мир с правителството, смекчи позицията си. На среща с Дутерте лидерите му заявиха, че ще предоставят хуманитарни коридори за снабдяване на селското население в селата край Марави.
Не е изключено съвместната борба с общия враг най-накрая да донесе мир в Минданао. "И правителството, и партизаните са готови да работят като партньори, за да изтръгнат корените на насилието в региона, колкото се може по-бързо", увери ръководителят на преговорната група Ирене Сантяго.

Путин обеща

Дутерте не разчита само на вътрешни ресурси - в битката за Марави на филипинските военни помагат и чуждестранни приятели и партньори, в това число САЩ, които филипинският президент съвсем неотдавна яростно критикуваше. Американски безпилотни самолети висят над града, предавайки данни на филипинската армия, в Марави се намират американски командоси, в щаба на филипинската армия обаче уверяват, че те не участват в боевете. Готовност да помогнат изразиха и австралийците.
"Съединените щати помагат на армията ни в тази битка - призна Дутерте. - Китай изпълнява обещанията си, предостави ни много оръжие за над 10 милиона долара. Колкото до Русия, не знам, но Владимир Путин каза, че ще помогне. Аз само ще се радвам на това".
По думите на Дутерте чуждите партньори помагат безкористно. "Трябва просто да имате повече приятели - обясни филипинският президент. - Ако изведнъж ви притрябва оръжие, те винаги ще ви дадат без каквито и да било задължения. Никой няма да ви каже: "Ще ти дам оръжие, но само в замяна на лоялност". Нищо подобно. Те просто казват: "Да, ние ще ти помогнем".

Етапи на дългия път

За Дутерте боевете с ислямистите са само част от голямата война, която той води с наркокартелите. За да купуват оръжие и муниции, на ислямистите им трябват пари, а те ги получават, по думите на филипинския президент, от местните наркотърговци.
В Марави филипинските военни са открили запаси от метамфетамин на обща стойност до 5 милиона долара. Единадесет чувала с "шабу" - така наричат този наркотик на Филипините - са били намерени в кухнята на една от къщите, откъдето успели да изкарат бунтовниците.
Ръководителят на филипинското финансово министерство Карлос Домингес разказа в телевизионно интервю за финансовите схеми на ислямистите. "Членовете на "Мауте" отдавна участват в наркотърговията - каза той. - Всичките си терористични операции те финансират с помощта на продаване на дрога. Напоследък обаче делата им не вървят добре и те решиха да отделят повече внимание на терора и се опитаха да станат нещо като местна "Ислямска държава", като за начало превзеха Марави. Идеологията не ги интересува, за тях най-важни са парите".
Ако Дутерте и Домингес са прави, битката за Марави е само един от етапите на дълъг път. Филипинският лидер ще трябва да пролее още много кръв, преди да успее, както смяташе, да изяде осоления черен дроб на последния си враг.


Според данни на Манила сред ислямистите има много чужди граждани


Битката за Марави


На помощ на армията, воюваща за Марави, идва подкрепление


Петима души от охраната на филипинския президент Родриго Дутерте бяха простреляни след атака, извършена от членове на Комунистическата партия на азиатската островна държава. Две коли, в които пътували десет гардове, бяха нападнати от въоръжени привърженици на крайнолявата организация

БГНЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ