18 Април 2024четвъртък20:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 30% бил сивият сектор в хранителната промишленост

Държавата не е безсилна срещу него, по-скоро няма желание от органите, смята експерт

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 9

Поддържам тезата, че сивият сектор в хранително-вкусовата промишленост" е доста висок - някъде над 30%. Това заяви вчера пред БНР доц. Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост.
"Това е доста сериозен дял и ако съизмерим в продукция, това е някъде над 3 милиарда произведена продукция от отрасъла, която се губи и не влизат тези пари в брутния вътрешен продукт на  страната. Мисля, че държавата по това отношение не е безсилна. Има възможности, но по-скоро няма желание от органите, които трябва да провеждат тази борба, защото много хора се изхранват и се ползват от тези средства", заяви експертът. Според него тези средства се ползват хора, които по един или друг начин искат да заобиколят закона и под формата на подкупи, осъществяват свои идеи. "Виждаме какво става по Черноморието, виждаме какво става и с отделни терени във и около София. Това не става без пари. Освен това имам чувството, че и голяма част от партиите се изхранват с тези средства", заяви Петров.
За конкретни мерки за борбата с нелоялните търговски практики при производството и дистрибуцията на храни ще бъде създадена работна  група, която в най-кратки срокове трябва да систематизира възможностите и да излезе с  препоръки за действие срещу сивия сектор. За това се договориха министърът на  земеделието Румен Порожанов и представители на финансовото министерство, на  Българската агенция по безопасност на храните, Агенция "Митници" и Главна инспекция по труда, както и представители не целия хранително-вкусов бранш.
"Тази инициатива на Министерството на земеделието, храните и горите е много добра, но дано да не остане само идея, тъй като много идеи са се коментирали, вземани са решения, но те остават назад във времето, без да има някакъв положителен ефект", заяви Славчо Петров.
"Сивият сектор върви по няколко линии - изкупуването на селскостопанската суровина, преработката и търговията. Сив сектор има и на пазара на труда. Естествено, че е опасно, по отношение на производството на здравословни и безопасни храни, това е престъпно, но законът не позволява на Българската агенция по безопасност на храните да влезе в предприятие, което по регистър не съществува", коментира експертът.
Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост смята, че обратното изчисляване на ДДС може да се въведе при някои групи продукти като захар, брашно и растителни масла, тъй като ефектът от въвеждането му при зърното е дал положителен ефект. Друг вариант е ДДС да се намали наполовина или повече при определени групи храни, каза доц. Славчо Петров. Бюджетът ще събере повече пари при намален ДДС на хляба, смята експертът.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ