29 Март 2024петък06:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Македония влиза в НАТО до 3-4 месеца

Премиерът Зоран Заев представи договора с България в парламента

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 17

Въпросът за присъединяването на Република Македония към НАТО може да бъде решен до 3-4 месеца. Това е съобщил европейски дипломат пред РИА "Новости". "Има рязко ускоряване на преговорите. До 3-4 месеци планираме да ги приключим, а това означава наесен", казва дипломатът пред агенцията. Същият дипломат и преди е твърдял, че Македония може да се присъедини към Северноатлантическия пакт до пролетта на 2018 година и че властите в Скопие са готови да променят името си. Според дипломата ускоряването на преговорите за членството на Република Македония се извършва по инициатива на САЩ.
Междувременно гръцкият външен министър Никос Кодзияс се срещна с международния посредник в спора за името на бившата югославска република. "Имах много интересна и сериозна среща с Матю Нимиц, който неотдавна бе на посещение в Скопие. Той ме информира за политическия климат там." Това заяви Кодзияс след разговорите си с Нимиц. "Договорихме се да поддържаме контакт и да търсим начини за започването на процес, при който да бъде намерено решение", каза ръководителят на гръцката дипломация, който е информирал посредника за позицията на Атина и разговорите, които гръцките власти са имали с "новото правителство на своя северен съсед". На журналистически въпрос дали Гърция има индикации за добра воля от страна на македонското правителство, Кодзияс отговори: Имаме комуникация.
Паралелно с това договорът за добросъседство и приятелство между България и Република Македония беше разгледан на закрито заседание от депутатите, членуващи в парламентарната комисия по външна политика в Скопие. На заседанието, поискано от македонското правителство, присъства и премиерът Зоран Заев.
Проектодоговорът миналата седмица бе внесен и в секретното деловодство на българския парламент. Подписването му трябва да се състои в началото на месец август по време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Република Македония.
Междувременно Евросъюзът приветства намерението на двете страни да подпишат договор за добросъседство, предаде БНР. По среща в Брюксел с македонския външен министър и с вицепремиера по европейските въпроси темата бе коментирана от върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и еврокомисаря по преговорите за разширяване Йоханес Хан. "Във въздуха се носи оптимизъм за въпросите, които са били трудни в миналото и които могат да станат лесни в бъдеще", отбеляза Могерини. Хан от своя страна увери, че ЕК оценява усилията на правителството в Скопие да протегне ръка към съседите си, за да преодолее трудностите от миналото.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ