25 Април 2024четвъртък10:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Порой удави и Истанбул

Турският мегаполис е под вода, а гръцкият полуостров Халкидики се бори с пораженията от потопа

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 410

Във вторник сутринта Истанбул осъмна в мрак заради проливния дъжд, който продължи с нестихваща сила от предната вечер. За един час в Истанбул са се изсипали 50 литра валежи на един кв.м, като месечната норма е 30 литра, съобщи hurriyetdailynews.com и други турски медии.
Дъждът причини огромни наводнения по пътищата, залети са няколко квартала. Истанбул буквално е в плен на пороите. Реки текат по улиците и в двете части на мегаполиса. Наводнени са няколко метростанции, подземни паркинги и тунели, предаде "Си Ен Ен Тюрк". Телевизиите показаха хора, които плуват или се опитват да преминат през водите, които текат като реки. Коли се носят по водата. Трафикът е блокиран. На мостовете над Босфора са се образували дълги опашки от автомобили. Много хора не могат да се придвижат до работните места. На магистралата Е-5 има наводнени участъци. Духа силен вятър.
Според синоптиците валежите ще продължат и може да стигнат до 100 литра на кв. метър, което е много сериозно предупреждение. Засега няма прекъсвания в електрозахранването, но положението в трафика е отчайващо. Не се съобщава за пострадали хора. Валийството на Истанбул отправи призив към жителите на мегаполиса да не тръгват на път с автомобилите си. "За да няма още по-големи затруднения при пътуванията, причинени заради интензивните валежи, молим гражданите да не тръгват на път с личните си автомобили, освен ако не е абсолютно наложително", се казва в послание на валийството, качено в туитър.
Междувременно гръцкият полуостров Халкидики бавно се съвзема от бедствието, причинено от циклона "Медуза". Най-засегнат от пороя е вторият ръкав Ситония, след като там се изляха над 180 литра на квадратен метър само за денонощие.
Райски кътчета до онзи ден са залети, а местните хора казват, че от 50-60 г. не помнят такова бедствие.
Тежко засегната е северната част от страната. Съобщава се за блокирани от наводненията пътища, паднали дървета и катастрофи. На Олимп е валял сняг. За момента има данни за един загинал. Той е бил ударен от светкавица в Амфилохия.
Община Ситония е поискала да се обяви бедствено положение. Туристите масово напускат курортите. Сред тях и многото почиващи българи. Пожарните екипи в страната продължават да вадят автомобили, потънали в кал. Като цяло щетите от пороя са големи, съобщават местните медии. Ураганът принуди много от туристите да прекъснат почивката си и да напуснат Гърция.
Няма пострадали българи след поройните дъждове в Гърция, съобщиха от Министерството на външните работи. От министерството посочиха, че при нужда от помощ българските граждани могат да потърсят съдействие от генералното ни консулство.
И докато Гърция и Турция се борят с проливни дъждове, градушка с големина на топка за тенис удари областта Загоре в северната част на Хърватия и причини големи щети, съобщи хърватската агенция ХИНА. Пострадали са районите на градовете Крапина, Долна Стубица, Кланец, Преграда, Забог, Златар, Вараждин, Лепоглава, Вараждинске Топлице, Иванич град, Самобор и други.



Дъждът причини огромни наводнения по пътищата на Истанбул


Реки текат по улиците и в двете части на мегаполиса

БГНЕС



Циклонът "Медуза" съсипа почивката на много туристи, дошли да се порадват на гръцките райски кътчета

Черна гора и Хърватска се борят с пожари

Властите в Черна гора поискаха международна помощ за борба с пожарите, обхванали полуостров Лущица, на юг от Которския залив. В евакуацията на района се включиха и военноморските сили. "Ситуацията в Лущица е критична. Министерството на вътрешните работи поиска да се активира Европейският механизъм за гражданска защита", за да бъде угасен пожарът, се казва в изявление на правителството.
Огнената стихия е засегнала силно и районите на крайбрежните градове Херцег Нови (в северната част на залива) и Тиват, но и части от столицата Подгорица и град Никшич.
Близо 400 пожарникари се борят с огньовете край хърватския град Сплит. Най-малко 80 души са ранени, повечето от които пожарникари. Според първоначалната оценка на щетите от пожарите, от Омиш до Сплит са изгорели 4500 дка гъста борова и нискостеблена гора, треви и маслинови насаждения, а пожарникарите са получили над 5000 обаждания от местни жители, молещи за помощ.
Няколко пожара бушуват и в северната, и в централната част на Португалия. В същото време италианските огнеборци се опитват да потушат близо 1000 огнища в цялата страна, три от които са в близост до Рим.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ