Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Откриха киношкола "Сергей Бондарчук"

Тя ще събере в СОК "Камчия" детски таланти от различни европейски страни

Дума

18. Юли 2017 , брой: 138   137   0Постояннодействаща международна киношкола, която носи името на световноизвестния режисьор Сергей Бондарчук, бе създадена в СОК "Камчия". За това се договориха изпълнителният директор на комплекса и председател на фондация "Устойчиво развитие за България" Станка Шопова и Наталия Бондарчук - актриса, сценаристка и режисьорка със световна популярност, дъщеря на Сергей Бондарчук.
Международната школа в "Камчия" ще обедини таланти от различни европейски страни. Участниците ще снимат от първия ден, те ще се научат да озвучават и да монтират сами със собствените си телефони или таблети.
"Кинематографията е практика, а не теория. Технологиите вече се менят на всеки три месеца. Искаме да научим децата да управляват сами всички процеси - всички бутони на една машина", каза Бондарчук. Младите почитатели на киното ще правят и кратки филми по проекта "Да снимаме заедно", в който участват деца със специална потребност - страдащи от форми на аутизъм и церебрална парализа. За тях дъщерята на актрисата - Мария Бурляева, вече е разработила специална техника, удобна за ползване. Впоследствие ще бъде направен и филм от професионален екип. Подобна лента вече е заснета в Париж под името "Червената шапчица on line" и ще бъде представена следващата година.
Официален педагог в школата ще бъде Игор Днестрянски, руски оператор и актьор, който работи заедно с Наталия Бондарчук в нейния Московски детски професионален театър "Бамби".
"Много обичам България. И след като тук ще работя, принадлежа със сърцето си на това място. В България усещам космическа енергия", сподели  Наталия Бондарчук, която не скри, че във вените й тече българска кръв. Известната руска актриса, която има над 50 филма, призна, че сред учителите в живота са баща й Сергей Бондарчук, учителят й - режисьорът, актьор, сценарист, драматург и педагог Сергей Герасимов, и философът Светослав Рьорих. Бондарчук предвижда да създаде и своя фондация за подкрепа на детското кино. Школи с името на баща й работят във Франция, Ирландия и Русия.

 

 

Култура

 • Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия
  26. Юли 2017 144
  47
  0

  Варна ще бъде домакин на най-голямата книжарница на открито в България от 28 юли от 18 ч. до 6 август в Литературния кът, пешеходната зона на бул. "Сливница" (в близост до пресечката с ул. "Стефан Караджа").
  Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел "Черно море" до Фестивалния и...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"