Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Камелия Тодорова ще пее на "Нишвил 2017"

Дума

18. Юли 2017 , брой: 138   121   0130 концерта на 12 сцени с участието на около 700 артисти е числовото измерение на тазгодишното издание на прочутия Нишвил джаз фест. Той е определен от в. "Гардиън" като един от десетте най-значими европейски джаз фестивали, наред с тези в Марсиак, Монтрьо, Умбрия и други. Популярното събитие ще събере почитатели от Сърбия и много страни от 10 до 13 август във и извън Нишката крепост. Това разказа директорът на фестивала Иван Благоевич на пресконференция в посoлството на Република Сърбия в София в края на миналата седмица. Същата вечер в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина три групи от Ниш - "Jayus Jazz", "Jazz Edict", "Benny Bricman band", предложиха на софийската публика музикална визитка на фестивала. В традиционно богатата съпътстваща програма на "Нишвил" има театрални вечери, музикални, филмови и книжовни премиери, фестивал на комикс и поп културата, творчески работилници и др. При откриването на Нишвил джаз фест ще бъде връчена специалната награда за принос към изкуството на певицата Бисера Велетанлич.
Камелия Тодорова е българският представител в основната програма на "Нишвил" тази година. Тя ще изпълни на 11 август концерт в акомпанимента на JP3 - Живко Петров, Димитър Семов и Веселин Веселинов-Еко. Част от фестивалните прояви ще бъде и Лили Друмева със своята група "Лили ъв дъ уест". Иван Благоевич, който е директор на Нишвил джаз фест вече 23 години, не е пропуснал нито едно издание, без да покани български изпълнители. Той е и първият гражданин на Сърбия, носител на най-високото отличие на Министерството на културата на България "Златен век", което му бе връчено тази пролет. Пословично е дългогодишното партньорство между Благоевич и д-р Емил Илиев, създател и директор на Банско джаз фест, който уважи пресконференцията с присъствието си.


Снимка nisville.com

 

 

Култура

 • Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия
  26. Юли 2017 144
  47
  0

  Варна ще бъде домакин на най-голямата книжарница на открито в България от 28 юли от 18 ч. до 6 август в Литературния кът, пешеходната зона на бул. "Сливница" (в близост до пресечката с ул. "Стефан Караджа").
  Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел "Черно море" до Фестивалния и...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"