Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Камелия Тодорова ще пее на "Нишвил 2017"

Дума

18. Юли 2017 , брой: 138   251   0130 концерта на 12 сцени с участието на около 700 артисти е числовото измерение на тазгодишното издание на прочутия Нишвил джаз фест. Той е определен от в. "Гардиън" като един от десетте най-значими европейски джаз фестивали, наред с тези в Марсиак, Монтрьо, Умбрия и други. Популярното събитие ще събере почитатели от Сърбия и много страни от 10 до 13 август във и извън Нишката крепост. Това разказа директорът на фестивала Иван Благоевич на пресконференция в посoлството на Република Сърбия в София в края на миналата седмица. Същата вечер в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина три групи от Ниш - "Jayus Jazz", "Jazz Edict", "Benny Bricman band", предложиха на софийската публика музикална визитка на фестивала. В традиционно богатата съпътстваща програма на "Нишвил" има театрални вечери, музикални, филмови и книжовни премиери, фестивал на комикс и поп културата, творчески работилници и др. При откриването на Нишвил джаз фест ще бъде връчена специалната награда за принос към изкуството на певицата Бисера Велетанлич.
Камелия Тодорова е българският представител в основната програма на "Нишвил" тази година. Тя ще изпълни на 11 август концерт в акомпанимента на JP3 - Живко Петров, Димитър Семов и Веселин Веселинов-Еко. Част от фестивалните прояви ще бъде и Лили Друмева със своята група "Лили ъв дъ уест". Иван Благоевич, който е директор на Нишвил джаз фест вече 23 години, не е пропуснал нито едно издание, без да покани български изпълнители. Той е и първият гражданин на Сърбия, носител на най-високото отличие на Министерството на културата на България "Златен век", което му бе връчено тази пролет. Пословично е дългогодишното партньорство между Благоевич и д-р Емил Илиев, създател и директор на Банско джаз фест, който уважи пресконференцията с присъствието си.


Снимка nisville.com

 

 

Култура

  • Всички филми от програмата до края на годината са със свободен вход за публика
    21. Ноември 2017 228
    46
    0

    С над 150 реализирани за широка публика прожекции с вход свободен в цялата страна завършва през декември първото издание в България на международната платформа за безплатно разпространение на документално кино "КинеДок", която започна у нас през април. Само за 7 месеца, със своите 16 документални ленти, "КинеДок България" гостува в 8 града - София, Варна, Пловдив, Стара...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"