Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Кратки

Дума

18. Юли 2017 , брой: 138   117   0Зала "Съединение" в РИМ Пловдив има музикален орган
Зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив, която може да се похвали с прекрасна акустика, вече е оборудвана с музикален орган. Инструментът, марка "Maag", притежава повече от 450 тръби и е произведен в Швейцария през 1966 г. От този модел са направени едва 60 броя. Органът е предоставен за ползване на РИМ в Пловдив от Камен Кенов. Благодарение на известния пловдивчанин, освен орган "Maag", в залата на площад "Съединение" има още роял "Petrof" и клавесин "Sassmann". Ръководството на музея и г-н Кенов разработват проект "Европейска класическа музика" - поредица от 12 концерта на известни изпълнители, които да представят на пловдивската публика европейското музикално наследство по време на Европейското председателство на България през 2018 г.

Почина актьорът Мартин Ландау
Американският актьор Мартин Ландау почина на 89 г. в САЩ. Ландау е роден през 1928 г. в Ню Йорк. През 1957 г. дебютира на сцена на Бродуей в пиесата "Средата на нощта". Една от първите му роли в киното е в "Север-северозапад" на Алфред Хичкок. Има "Оскар" и "Златен глобус" за поддържаща роля за ролята на Бела Лугоши в "Ед Ууд" и "Златен глобус" за "Тъкър: Мъжът и неговата мечта" и за тв сериала "Мисията невъзможна". Ландау води лосанджелиския филиал на известното "Актърс студио", където самият той е учил в един клас със Стив Маккуин.

Отиде си режисьорът Джордж Ромеро
Американският режисьор Джордж Ромеро, роден в Ню Йорк на 4 февруари 1940 г., заснел филма "Живите мъртви", почина в Канада на 77-годишна възраст. "Той е починал спокойно в съня си след кратка, но решителна борба с рака, оставяйки любящо семейство, много приятели и кинематографично наследство, което успя да преодолее изпитанията на времето и което продължава да съществува", заявява неговият агент Крис Ро. Ромеро е автор на цикъла кинофилми за зомби-апокалипсиса.

 

 

 

Култура

 • Форумът представя 120 участници от 30 държави, пристигат гост-лектори от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания
  22. Септември 2017 186
  97
  0

  Официалното откриване на Международното биенале на стъклото 2017, е на 27 септември от 18 ч. с изложба в Музея за история на София. Организатор на събитието и артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев, преподавател в Нов български университет.
  Програмата обхваща четири български града. То ще бъде първото у нас, което ще е посветено на художественото стъкло. Целта е да се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"