Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Събраха в книга 1000 забавни думи

От издателство "Милениум" гарантират на читателите дълги часове с многобройни примери, както и достатъчно материал за размисъл върху народопсихологията на българина

Дума

18. Юли 2017 , брой: 138   310   0
Снимка


Над 1000 забавни думи и примери са събрани в  премиерния "Нов речник на уличния жаргон" на издателство "Милениум". Експресивен, забавен, цветист, пиперлив, екзотичен и груб - такъв е езикът на улицата, думи и изрази от който са включени в книгата. Така говорят младежите, автомонтьорите, компютърните специалисти, наркозависимите... Някои от думите са познати на мнозина, но със сигурност има и такива, които се срещат за пръв път. Едните са смешни и анекдотични, други - обидни, трети притежават специфична социална или регионална обагреност.
Независимо дали сте професионално изкушени от естествените процеси в нашия език, или сте само редови носители на българската реч и просто искате да сте в час с тенденциите на модерните говори, тази книга няма да ви остави равнодушни, твърдят експерти. Гарантирани са ви дълги часове забавление с многобройните примери, както и достатъчно материал за размисъл върху народопсихологията на българина тук и сега.
Речникът на съставителката Нели Стоименова не претендира за изчерпателност и всеобхватност, но е добра моментна снимка на некнижовния, бълбукащ, жив език. Може да ви се стори, че тя малко прилича на карикатура или на отражение в криво огледало, защото със сигурност не сте срещали и никога няма да срещнете тези думи в друга книга, в речник или във вестник. Написани на хартия, те изглеждат странно. Това издание, точно както художникът на шаржове, улавя най-типичните черти от говора на улицата, поставя ги под лупа, а заедно с тях изследва и действията, и физическите обекти, които този говор обозначава. Книгата всъщност отразява реалността без маска и грим и може да се разглежда и като изследване на обществото ни. А дали ще харесаме този негов портрет, изграден от думи, е друг въпрос.
Представените лексикални единици са събрани директно от създателите на уличния жаргон чрез тематични интернет сайтове. Думите са разделени в няколко глави - обща част, авто-мото, алкохол, диалектизми, нарко, офис и технологии и секс. Смисълът на изразите е предаден с примери, които често също са жаргонни и потапят читателя в действителността, от която извират.

 

 

Неделник

 • Булевард : Срещи
  Ако виждаш света изпълнен с възможности, скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се оплакваш от еднообразието, без да виждаш шансовете, убеден е възпитаникът на СМГ
  22. Септември 2017 186
  435
  0

  Виктор Чавдаров е роден на 26 февруари 1998 г. Завършва едно от най-добрите средни училища в страната - СМГ "Паисий Хилендарски", където учи от V клас. В VII го приемат в паралелката с най-висок бал в цялата страна. Нарежда се сред десетимата випускници с успех 5,99. Владее немски и английски език.
  След броени дни 19-годишният...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"