Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Ноември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Европредседателството не било сгради, а послания, обяви Екатерина Захариева

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   130   0Европредседателството не е сгради, а преди всичко послания и уменията на България да постига баланс, съгласие, консенсус и солидарност между европейските държави. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред НТВ. По думите й парите, отпуснати за НДК, са за европредседателството на България. "Надявам се скандалът да не измести истинския дебат по време на председателството ни. Нека да оставим органите да си свършат работата и ако има злоупотреби, да се разследват. Важно е да се установи дали има злоупотреби и от кого, защото това ще затвори темата", каза Захариева. Според нея още от преди казуса с НДК в публичното пространство се говорело колко ще струва и какви мерки за сигурност ще се предприемат. "В същото време нямаше толкова много дебат по целите, които си поставяме по приоритета на председателството", обясни тя. По думите й страната ни почти изцяло е готова с програмата. "Разбира се, тя ще бъде финализирана в края на годината", каза Захариева и допълни, че това не е заради закъснение, а защото така вървят председателствата.
По повод Договора за добросъседство между България и Македония с новото правителство там, тя обясни, че очаква да бъде подписан.
Във връзка със скандалите около НДК и българското председателство на ЕС, преди дни ресорният министър Лиляна Павлова обяви, че приоритетите били наречени три "К". Това били консенсус, конкурентоспособност и кохезия, като в първото послание за консенсус са важните теми, които си поставяме - търсене на консенсус, подкрепа и най-вече европейска перспектива за Западните Балкани. Второто послание било консенсус по темата сигурност и миграция, третото е търсенето на консенсус в политиките, политиките за правосъдие, справедливост, ефективност, както и темата за макрорегионалните стратегии и синергията, която трябва да направим в подхода за Дунавския и Черноморския регион.

 

 

България

  • Николай Нанков може да отнесе глоба заради необезопасяване на яз. "Бели Искър"
    23. Ноември 2017 230
    20
    0

    Регионалният министър Николай Ненков може да отнесе глоба заради бездействие при стопанисването на опасния яз. "Бели Искър". Това съобщи вчера зам.-главният прокурор Ася Петрова, след като преди това премиерът Бойко Борисов призна, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от него незабавни действия за укрепване на язовира до столицата....


Апис
Всички права запазени "ДУМА"