19 Март 2024вторник10:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Невъзможна любов?

/ брой: 137

автор:Георги Христов

visibility 7273

Турция отбеляза с пищни празненства годишнината от опита за преврат. Какво обаче празнуват турците (или поне тези, които не участваха в похода срещу Ердоган от Анкара до Истанбул)? За тази една година турският президент Реджеп Ердоган се превърна в абсолютен диктатор по всички стандарти. Стотици хиляди хора загубиха работата си само заради подозрения, че са свързани с неговия противник и бивш съратник Фетхуллах Гюлен. Хиляди други не се разминаха толкова леко и бяха хвърлени в затвора. Свободата на медиите бе ограничена, опозицията - смачкана.
Чак напоследък Европа взе да реагира - Европейският парламент например взе решение, с което иска от ЕК да спре преговорите за членството на Турция в ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер постави граници, които Турция не трябва да преминава, ако иска някога да е част от Европа.
Преди година по това време се предполагаше, че след опита за преврат и последвалата саморазправа с опонентите Ердоган може да разхлаби хватката, с която е стегнал турското общество, за да предотврати бъдещи вълнения. Е, той избра обратния подход - на силовата диктатура. Може би от неговата камбанария в това има резон. За нас като българи и европейци обаче това развитие на нещата е много обезпокоително. Ислямизацията на Турция и отхвърлянето на завещаното от Ататюрк са само прикритие за неоосманистката политика, която Ердоган много би искал да провежда, но засега няма голям успех. Усетихме на наш гръб това със създаването на партия ДОСТ. Както отбелязва и Юнкер, посоката, в която върви Турция, не е към Европа. Малко закъсняло признание на фона на множеството безпринципни компромиси досега и откровеното изнудване, което турската страна приложи на Европа по отношение на бежанците. Но все пак по-добре по-късно, отколкото никога. Друг е въпросът що е то "европейски ценности" и има ли такива, както и дали изобщо някога Турция е била и ще бъде част от Европа. И да има брак, то той ще е по сметка, а това предвещава още проблеми в бъдеще.

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 488

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 499

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 470

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ