Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

За нов подвижен състав на БДЖ потвърди транспортният министър

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   250   0През октомври може да стартира процедурата за нов подвижен състав на БДЖ, съобщи пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски. Той припомни, че един от големите кредити на превозвача бе изцяло погасен преди дни, а плановете са компанията изцяло да издължи старите заеми догодина. Към днешна дата те са 193 млн. лв. Що се отнася до одобрената от ЕК държавна помощ от 224 млн. лв. за превозвача, Московски заяви, че тя ще бъде под формата на безлихвен заем от бюджета, която след това ще бъде покрита с ресурс от системата на транспорта.
Той припомни, че в последните 6-7 години в Южна България железопътната инфраструктура беше обновена, както и че миналата седмица бяха обявени търгове за ремонт на жп линии. Процедурата за София-Драгоман предстои да бъде обявена есента, така че в рамките на следващите 4 години да имаме оперативна съвместимост и свързаност между сръбска граница, пристанище Бургас и Свиленград с модернизирана жп инфраструктура, позволяваща скорост 160-200 км/ч на влаковете, каза още Московски.
Той допълни, че авансовото плащане по концесията за Летище София ще бъде обвързано с размера на държавната помощ за БДЖ.
По повод идеята на служебното правителство китайски инвеститори да изкупят дълга на БДЖ и да осигурят нов подвижен състав, той каза, че финансовите ангажименти по кредитите не трябва да се обвързват с доставките на влаковете. Това са две неща, които трябва да вървят в собствените си коловози, смята министърът. Министърът увери, че еврокомисарят по транспорта подкрепя идеята на България и Гърция да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис.
Транспортният министър каза още, че закупуването на около 80 - 100 нови специални автомобила за шофьорските изпити би струвало между 1,5 и 2 млн. лв.

 

 

Икономика

  • Ако се помотаме още малко, на този концесионер може да му мине меракът, заяви Валери Симеонов
    21. Ноември 2017 228
    89
    0

    Вeче е напълно ясно, че властта подкрепя изграждането втори лифт в Банско. Управляващите са готови да дадат зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт срещу двойно по-високи концесионни такси. Това стана ясно вчера след среща в МС на вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов с еколози. Тя е по предложение на кмета на община...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"