Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Шевиците на женските ризи в поредицата на НИМ

Националният исторически музей издаде още една книжка за своите колекции

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   142   0Националният исторически музей (НИМ) издаде нова луксозна книжка от поредицата "Колекциите на Националния исторически музей". "Знаци от везба"  - колекция "Шевици от ръкави", показва около 100 броя шевици от 4 етнографски региона на България. Традиционно ръкавите са една от най-богато извезаните части от женската риза и именно затова НИМ посвещава поредната книжка от своите колекции на тяхната орнаментика, съобщава директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. 
Музеят съхранява образци на този вид народно изкуство от различни етнографски области, като особено силно са застъпени ръкавите, изработени в Софийско, Дупнишко, Самоковско и Македония. В тези региони традиционно ръкавите се извезвали с богата едрофигурна везба - с пъстър колорит и орнаментика. Софийската кошуля е плътно избродирана от раменете до китката. Извезаната част - т.нар. смеса, до късно е бродирана основно с копринени (свилени) конци, откъдето произлиза и наименованието свиленици. В Дупнишко и Самоковско е застъпено везането по предварителна рисунка на платното, което се изпълнява със ситни бодове, с помощта на гергеф.  Самоковската ръкавна везба е с геометризирана и стилизирана растителна орнаментика, изпълнена с едри стълбовидни мотиви, украсени с листа и стилизирани плодове. Македонската шевица е отличима със своята плътност. Орнаментиката й се развива върху гъсто извезана основа, покриваща изцяло ръкава на ризата.
Националният исторически музей съхранява в своите фондове над 1000 броя шевици от ХIХ и началото на ХХ век, събирани от теренни проучвания, дарения и откупки. Те разкриват богатството на традиционното изкуство на везбата и отправят предизвикателство пред изследователя за разчитането на неговите знаци, на дълбоката му символика.
Както всички останали книжки от "Колекциите на Националния исторически музей", така и новият том се продава в книжарницата на НИМ.

 

 

България

 • Социалистите призоваха кабинета да заяви съгласни ли са, че синдикатите са вредни, а работниците са търтеи
  26. Юли 2017 144
  58
  0

  Правителството на Борисов взриви тристранния диалог. Тази констатация направи Корнелия Нинова след заседание на ИБ на БСП вчера. Коментарът й бе във връзка с напрежението между синдикалните и работодателските организации през последните дни.
  Нинова припомни, че вицепремиерът Валери Симеонов и депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова подкрепиха...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"