Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Владимир Зарев получи националната награда "Елин Пелин"

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   250   0Националната литературна награда "Елин Пелин" за 2017 г. на община Горна Малина и Съюза на българските писатели бе връчена на Владимир Зарев. Писателят е предложен от Издателска къща "Хермес" в Пловдив.
Президентът Румен Радев участва в честванията на 140 години от рождението на Елин Пелин в град Елин Пелин и в с. Байлово. В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание. Макар и несбъднал детската си мечта да стане художник, през целия си живот певецът на българското село рисува майсторски картини чрез буквите и думите на нашия език, които като огледало отразяват и греховете, и надеждите на нашето всекидневие, заяви Румен Радев.

Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 1973 г. работи в сп. "Съвременник", на което в момента е главен редактор. Автор е на 18 книги. Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия. Националната литературна награда "Елин Пелин" му се присъжда за цялостно творчество през последните 10 години и за принос в българската литература за книгите "Светове", "Лето 1850", "Разруха", "Орлов мост".

 

 

Култура

  • Всички филми от програмата до края на годината са със свободен вход за публика
    21. Ноември 2017 228
    108
    0

    С над 150 реализирани за широка публика прожекции с вход свободен в цялата страна завършва през декември първото издание в България на международната платформа за безплатно разпространение на документално кино "КинеДок", която започна у нас през април. Само за 7 месеца, със своите 16 документални ленти, "КинеДок България" гостува в 8 града - София, Варна, Пловдив, Стара...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"