Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Вечер, посветена на Мими Балканска, в музея "Борис Христов"

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   163   0Навършват се 115 години от рождението на голямата оперетна звезда Мими Балканска. Родена е на 23 юли 1902 г. в Русе. Пътят й към върховете на оперетното изкуство е белязан с изключително любопитни факти. Всички те са описани подробно в двете книги на Елиана Митова "Аз не съм Царица на чардаша" и "Мими Балканска - царицата на оперетата". И двете са библиографска рядкост. По повод годишнината музеят "Борис Христов" и Елиана Митова канят приятели на оперетата, артисти, драматични актьори на скромен коктейл в залите на музея. Събитието е насрочено за 21 юли от 18 ч. В съпровод на Ирена Аврамова ще пеят звездите на българската оперета Арон Аронов и негова невръстна ученичка, Светлана Иванова, Марияна Арсенова и Пеньо Пирозов, Еделина Кънева,  Добрина Икономова, Стефан Петров.

Спомени за Мими ще разказва нейният биограф Елиана Митова, а проф. Светозар Донев ще припомни как е работил със звездата като режисьор. На събитието ще присъства и Веста Ранкова - най-близката приятелка на Вера Калман, а в момента - на Ивонка Калман, единствената жива потомка на великия автор на "Царицата на чардаша". Ще бъдат показани за първи път писмата и автографите на Борис Христов до Мими Балканска.

 

 

Култура

  • Всички филми от програмата до края на годината са със свободен вход за публика
    21. Ноември 2017 228
    46
    0

    С над 150 реализирани за широка публика прожекции с вход свободен в цялата страна завършва през декември първото издание в България на международната платформа за безплатно разпространение на документално кино "КинеДок", която започна у нас през април. Само за 7 месеца, със своите 16 документални ленти, "КинеДок България" гостува в 8 града - София, Варна, Пловдив, Стара...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"