Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Вечер, посветена на Мими Балканска, в музея "Борис Христов"

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   69   0Навършват се 115 години от рождението на голямата оперетна звезда Мими Балканска. Родена е на 23 юли 1902 г. в Русе. Пътят й към върховете на оперетното изкуство е белязан с изключително любопитни факти. Всички те са описани подробно в двете книги на Елиана Митова "Аз не съм Царица на чардаша" и "Мими Балканска - царицата на оперетата". И двете са библиографска рядкост. По повод годишнината музеят "Борис Христов" и Елиана Митова канят приятели на оперетата, артисти, драматични актьори на скромен коктейл в залите на музея. Събитието е насрочено за 21 юли от 18 ч. В съпровод на Ирена Аврамова ще пеят звездите на българската оперета Арон Аронов и негова невръстна ученичка, Светлана Иванова, Марияна Арсенова и Пеньо Пирозов, Еделина Кънева,  Добрина Икономова, Стефан Петров.

Спомени за Мими ще разказва нейният биограф Елиана Митова, а проф. Светозар Донев ще припомни как е работил със звездата като режисьор. На събитието ще присъства и Веста Ранкова - най-близката приятелка на Вера Калман, а в момента - на Ивонка Калман, единствената жива потомка на великия автор на "Царицата на чардаша". Ще бъдат показани за първи път писмата и автографите на Борис Христов до Мими Балканска.

 

 

Култура

 • Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия
  26. Юли 2017 144
  47
  0

  Варна ще бъде домакин на най-голямата книжарница на открито в България от 28 юли от 18 ч. до 6 август в Литературния кът, пешеходната зона на бул. "Сливница" (в близост до пресечката с ул. "Стефан Караджа").
  Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел "Черно море" до Фестивалния и...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"