Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Филм за чекръкчиите с премиера в Чешкия център

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   74   0Премиера на филма "Чекръкчийството - изчезващо знание" е на 18 юли в 18.30 ч. в Чешкия център в София. Филмът ще се разпространява в каналите на БНТ. Първото излъчване предстои на 20 юли по БНТ2. Авторка на проекта е Василена Михайлова. Филмът проследява феномена "чекръкчии" в Балканския регион. Чекръкчиите са хора, които наместват изкълчени и навехнати кости. Занаятът обикновено се предава от баща на син. По традиция в отношението към чекръкчиите има доза мистика. И те като билкари и други лечители имат дарба от Бога да помагат на хората. Проследяването във филма тръгва от фолклорния, исторически образ на чекръкчията, като плавно се натрупват връзки и паралели за научната и медицинската стойност на това знание. Знание, което много трудно ще се възстанови, ако изчезнат чекръкчиите, отбелязва авторката.

 

 

Култура

 • Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия
  26. Юли 2017 144
  47
  0

  Варна ще бъде домакин на най-голямата книжарница на открито в България от 28 юли от 18 ч. до 6 август в Литературния кът, пешеходната зона на бул. "Сливница" (в близост до пресечката с ул. "Стефан Караджа").
  Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел "Черно море" до Фестивалния и...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"