28 Март 2024четвъртък12:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мадуро се съгласи да има референдум

Опозицията във Венецуела се готви за национален протест на 18 юли

/ брой: 137

автор:Дума

visibility 10

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че е съгласен да се проведе т.нар. "народен референдум" на опозицията, но призова за мирното му протичане, предаде телевизионният канал NTN24. По-рано доминираният от опозицията парламент одобри провеждането на референдума, а блокът "Кръгла маса за демократично единство" утвърди 3 въпроса, на които ще отговарят гражданите.
Въпросите са за това дали се приема свикването на учредително събрание без предварително народно одобрение, дали хората изискват армията да се подчинява и да защитава конституцията от 1999 г. и да подкрепя решенията на Националното събрание и дали гражданите са съгласни да бъде обновена държавната власт в съответствие с конституцията чрез свободни избори и създаване на правителство на националното единство.
Успоредно с това обаче се подготвят избори за национално учредително събрание на 30 юли, които опозицията смята за нарушение на конституцията.
"Няма да позволим никаква намеса отвън в делата на Венецуела, готови сме да защитим родината от империализма, нищо няма да попречи на провеждането на избори за учредително събрание", предупреди левият президент.
Националната избирателна комисия вече обяви, че референдумът на опозицията няма да има правна сила. Опозицията се позовава на член 71 от основния закон, който позволява провеждане на допитвания с консултативен характер.
От началото на април във Венецуела се провеждат масови протести след решение на върховния съд за сериозно ограничаване на властта на националното събрание (парламента). Решението беше отменено, но привържениците на дясната опозиция излязоха на улицата с искане за оставка на членовете на съда и провеждане на предсрочни избори.
Сега опозицията протестира и срещу свикването на учредително събрание, като го смята за опит за промяна на конституцията.
Междувременно издирваният от властите във Венецуела Оскар Перес направи публично изявление, с което призова за общонационален протест на 18 юли. Оскар Перес се намира в неизвестност, след като организира атаката с вертолет на сградите на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи. Тогава група сътрудници на специалните служби на Венецуела, водени от Перес, обявиха начало на борба с режима на президента Николас Мадуро. След като хвърлиха граната и обстрелваха сградата на Министерството на вътрешните работи, групата излезе в нелегалност. Въпреки това няколко дни преди това Перес взе участие в протестен митинг в Каракас и даде няколко интервюта за журналисти, след което, както "Telemundo" съобщава, е тръгнал с мотоциклет в неизвестна посока.
"Аз се боя за живота на всички венецуелци, които умират не толкова в протестите, а в болниците от глад и нищета по улиците. Това е самият живот, което ни и ангажира", коментира Оскар Перес.
По последни данни в протестите са загинали над 90 души, съобщава РИА "Новости".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ