29 Март 2024петък12:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бизнесът - кораб без океан

/ брой: 136

автор:Аида Паникян

visibility 1451

Бизнесът реанимира за пореден път една от любимите си теми: да отпадне класът за прослужено време. В превод това означава да вземеш цървулите на босия. Защото България е страната с най-ниски доходи в Европа. И със сигурност с най-висок процент на работещи бедни. Защото над 400 хил. души работят здраво, но тях работата не ги изкарва от бедността, защото получават минимална заплата.
За пръв път обаче така открито заяви подкрепата си за бизнеса човек от изпълнителната власт: вицепремиерът Валери Симеонов. Меко казано, това си беше груб от политическа гледна точка ход.
Видите ли, парите за прослужено време били остатък от "по-други трудово правни взаимоотношения, от времето на класовите взаимоотношения", че дори стимулирали мързел. Възмутително неуважение към работещите български граждани!
Господин Велев, господин Симеонов, срещу колко във ведомостите се подписвате всеки месец за прослужено време? Вие отказахте ли се вече от класа си към заплатата, за да дадете пример на онези близо половин милион български граждани, които преживяват като работещи бедни с минимална заплата и те да се лишат от парите за клас прослужено време?
И ако не сте забравили какво означава да се преживява с 460 лв. месечно, само до напомним, че парите от класа за някои български семейства са равностойността на хляба за цял един месец! Не може да им се отнемат тези пари, ако не им бъде предложена алтернатива. 
Позорно е, че българският бизнес в началото на 21 век се държи като в епохата на първоначалното натрупване на капитала (справка: средата на 15 до средата на 18 век!). Време, което в учебниците по история е окачествено като хищническо.
Близо 1 млн. българи били напуснали страната за 17 години. И как иначе? От 1 лв. добавена стойност 20 или най-много 24 ст. отиват за възнаграждения на работниците. Останалото отива в бизнеса. Освен ниски заплати и неуважение към труда на хората - две не само необходими, но и напълно достатъчни условия, хората с достойнство да потърсят препитание извън пределите на страната. А ако тенденцията продължава, скоро българските работодатели може да се окажат като кораби без океан.
Ах, да! Най-сетне ще започнат да внасят работници от трети страни, но вероятно по  облекчения режим и под етикета "за сезонна работа"? Но ако смятат, че като прогонят знаещите, можещи, образовани и висококвалифицирани българи, ще им работят също толкова висококвалифицирани кадри от трети страни срещу 100 лв. заплата, жестоко се лъжат! Това, че хората са бедни и търсят препитание, съвсем не означава, че не знаят цената на труда си и правата си. И още: България е в ЕС и е длъжна да спазва европейското законодателство. А то не позволява дискриминация на работното място и трудовите възнаграждения на работещите, независимо от коя държава са. И, апропо: щом  бизнесът има пари за пътни, квартирни, заплати и пр., защо не ги инвестира в обучението на българските безработни, за да си има целогодишно работници?
Искали били работодателите да се обвърже заплатата с производителността на труда? Чудесно! Защото се оказва, че в много производства у нас производителността и рентабилността от години многократно изпреварват ръста на доходите. Така че и по този пункт синдикатите опровергаха с числа и данни бизнеса.
Иначе в най-развитите европейски страни, както и в мултинационалните компании, хората с дългогодишен стаж по специалността или в дадено предприятие, получават допълнителни пари. Не ги наричат "клас" или "прослужено време", но със сигурност стимулират работника да се развива, да се квалифицира и да бъде лоялен към работодателя си.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ