Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Властта предлага да паднат ограниченията за покупка на земя от чужденци

Изискването за пет години уседналост противоречало на европейското законодателство, пишат вносителите на поправката

Дума

14. Юли 2017 , брой: 136   234   0Министърът на земеделието Румен Порожанов предлага изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, с което се премахват и последните рестрикции пред продажбата на земеделска земя за чужденци у нас. Проекътът е публикуван на Портала за обществени консултации и становища по него ще се приемат един месец - до 13 август. Ограничение за придобиване на земеделски земи от чуждестранни граждани бе въведено през 2014 г. За да могат да придобият земя, те трябва да докажат пет години уседналост. Предложението за 3 години уседналост беше на БСП, впоследствие срокът се увеличи до 5 години по искане на "Атака". В крайна сметка текстовете бяха върнати от тогавашния президент Росен Плевнелиев, но Народното събрание отхвърли ветото. По-късно ЕК ни предупреди за законодателството в сферата.
Сред мотивите на вносителите на поправката в закона е, че сегашният нормативен акт, който изисква 5 години уседналост, противоречи на европейското законодателство и създава предпоставки за дискриминация и неравно третиране.
Приемането на поправката ще позволи на български граждани и граждани на ЕС, физически и юридически лица, граждани на трети страни да могат да реализират инвестиционните си намерения, свързани със закупуване на земеделски земи, без да е необходимо да са пребивавали или да са били установени в България повече от 5 години.
"С оглед започнатата наказателна процедура срещу България, в случай, че страната не предприеме действия и откаже да бъде изменено сега действащото законодателство, съгласно актуалното Съобщение на Комисията във връзка с изчисляването на еднократно платимите суми и периодичните имуществени санкции, минималната еднократно платима сума за България е 839 000 евро. Кумулативно с тази санкция може да бъде наложена и периодична имуществена санкция (която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава) в минимален размер на 660 евро", става ясно от мотивите на вносителя, с които се предлага изменението на законодателството.
 

 

 

Икономика

 • Общо шест са областните градове, които през 2001 г. са изпреварвали София по доходи, в столицата обаче те са нараснали над 4 пъти за 15 г.
  25. Юли 2017 143
  79
  0

  В следващите години дупката между доходите на най-богатите и най-бедните региони в страната ще расте, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика и геоинформационната компания "Мапекс".
  Враца, който се намира в най-бедния регион на ЕС, през 2001 година е бил един от градовете с най-високи доходи у нас. Общо шест са областните градове, които по това време изпреварват...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"