Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Щели сме да строим със сърбите нова тръба за газ от "Турски поток"

Дума

14. Юли 2017 , брой: 136   272   0България и Сърбия проучват възможността за изграждане на нова тръба за пренос на природен газ с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра газ годишно. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Вчера на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше обсъден 10-годишният план за развитие на дружеството.
Новата газова тръба България-Сърбия е друг проект, извън този за интерконектора, който българската и сръбската страна имат намерение да реализират. Очаква се по нея да бъде доставян руски природен газ през отклонение от "Турски поток". След като премине през територията на България, газът от "Турски поток" ще бъде транзитиран през Сърбия, Унгария и до газовия хъб "Баумгартен" в Австрия.
Количествата могат да влязат както през входна точка Варна, така и през тръба през българо-турската граница. Маршрутите, които се обсъждат са два, стана ясно от обяснението на Гегов.  Единият е през "Турски поток", а другият възможен -  през тръбата през Турция. За него обаче ще трябва разширение на съществуващата мрежа, за да се обърне потокът към българската мрежа. За разширението на мрежата обаче ще трябва и инвестиция.
"Ако действително ни се наложи да поемаме 16 млрд. куб м от посока Турция към България, а оттук към Сърбия, Гърция, Македония и Румъния, ще трябва определена инвестиция, но при всички случаи това ще е най-евтиният маршрут за транспортиране на природния газ", обясни Гегов. В допълнение той уточни, че се запазва и транзитът на руски газ през България за гръцката страна, като за това има и гаранции от руснаците.
До две седмици ще бъде даден старт на предпроектното проучване за газов хъб "Балкан". Пълният анализ за газовия хъб трябва да е готов до края на годината, уточни още изпълнителният директор на "Булгартрансгаз". Той уточни, че разширяването на газовата инфраструктура в страната е свързано именно с изграждането на хъба.

 

 

Икономика

 • Общо шест са областните градове, които през 2001 г. са изпреварвали София по доходи, в столицата обаче те са нараснали над 4 пъти за 15 г.
  25. Юли 2017 143
  79
  0

  В следващите години дупката между доходите на най-богатите и най-бедните региони в страната ще расте, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика и геоинформационната компания "Мапекс".
  Враца, който се намира в най-бедния регион на ЕС, през 2001 година е бил един от градовете с най-високи доходи у нас. Общо шест са областните градове, които по това време изпреварват...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"