Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

Щели сме да строим със сърбите нова тръба за газ от "Турски поток"

Дума

14. Юли 2017 , брой: 136   363   0България и Сърбия проучват възможността за изграждане на нова тръба за пренос на природен газ с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра газ годишно. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Вчера на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше обсъден 10-годишният план за развитие на дружеството.
Новата газова тръба България-Сърбия е друг проект, извън този за интерконектора, който българската и сръбската страна имат намерение да реализират. Очаква се по нея да бъде доставян руски природен газ през отклонение от "Турски поток". След като премине през територията на България, газът от "Турски поток" ще бъде транзитиран през Сърбия, Унгария и до газовия хъб "Баумгартен" в Австрия.
Количествата могат да влязат както през входна точка Варна, така и през тръба през българо-турската граница. Маршрутите, които се обсъждат са два, стана ясно от обяснението на Гегов.  Единият е през "Турски поток", а другият възможен -  през тръбата през Турция. За него обаче ще трябва разширение на съществуващата мрежа, за да се обърне потокът към българската мрежа. За разширението на мрежата обаче ще трябва и инвестиция.
"Ако действително ни се наложи да поемаме 16 млрд. куб м от посока Турция към България, а оттук към Сърбия, Гърция, Македония и Румъния, ще трябва определена инвестиция, но при всички случаи това ще е най-евтиният маршрут за транспортиране на природния газ", обясни Гегов. В допълнение той уточни, че се запазва и транзитът на руски газ през България за гръцката страна, като за това има и гаранции от руснаците.
До две седмици ще бъде даден старт на предпроектното проучване за газов хъб "Балкан". Пълният анализ за газовия хъб трябва да е готов до края на годината, уточни още изпълнителният директор на "Булгартрансгаз". Той уточни, че разширяването на газовата инфраструктура в страната е свързано именно с изграждането на хъба.

 

 

Икономика

  • Депутатите одобриха забрана за прехвърляне на задлъжнели фирми и възможност работници да започнат процедура по несъстоятелност при 2 неполучени заплати
    23. Ноември 2017 230
    123
    0

    Да не се допуска прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Това предвиждат промените в Търговския закон с вносител БСП за България, приети единодушно от депутатите на първо четене. Според вносителя все още е възможно недобросъвестен работодател да...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"