24 Април 2024сряда07:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Щели сме да строим със сърбите нова тръба за газ от "Турски поток"

/ брой: 136

автор:Дума

visibility 26

България и Сърбия проучват възможността за изграждане на нова тръба за пренос на природен газ с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра газ годишно. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Вчера на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше обсъден 10-годишният план за развитие на дружеството.
Новата газова тръба България-Сърбия е друг проект, извън този за интерконектора, който българската и сръбската страна имат намерение да реализират. Очаква се по нея да бъде доставян руски природен газ през отклонение от "Турски поток". След като премине през територията на България, газът от "Турски поток" ще бъде транзитиран през Сърбия, Унгария и до газовия хъб "Баумгартен" в Австрия.
Количествата могат да влязат както през входна точка Варна, така и през тръба през българо-турската граница. Маршрутите, които се обсъждат са два, стана ясно от обяснението на Гегов.  Единият е през "Турски поток", а другият възможен -  през тръбата през Турция. За него обаче ще трябва разширение на съществуващата мрежа, за да се обърне потокът към българската мрежа. За разширението на мрежата обаче ще трябва и инвестиция.
"Ако действително ни се наложи да поемаме 16 млрд. куб м от посока Турция към България, а оттук към Сърбия, Гърция, Македония и Румъния, ще трябва определена инвестиция, но при всички случаи това ще е най-евтиният маршрут за транспортиране на природния газ", обясни Гегов. В допълнение той уточни, че се запазва и транзитът на руски газ през България за гръцката страна, като за това има и гаранции от руснаците.
До две седмици ще бъде даден старт на предпроектното проучване за газов хъб "Балкан". Пълният анализ за газовия хъб трябва да е готов до края на годината, уточни още изпълнителният директор на "Булгартрансгаз". Той уточни, че разширяването на газовата инфраструктура в страната е свързано именно с изграждането на хъба.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ