28 Март 2024четвъртък16:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

450 мл кръв може да спаси живот

/ брой: 136

автор:Аида Паникян

visibility 2682

Недостиг на кръв от всички кръвни групи има винаги през лятото и около зимните празници. Това е един от установените факти около кръвта. Друг факт е, че голяма част от съвременните медицински грижи зависят от стабилните доставки на кръв от здрави донори. Например пациент може да бъде принуден да пропусне животоспасяващ орган, ако няма налична съвместима кръв за да се обезпечи трансплантацията.
За да живеят хората с таласемия (много тежка анемия, в резултат на наследствено заболяване, при което костният мозък не произвежда качествени червени кръвни телца) се нуждаят от редовно кръвопреливане. Страдащите от таласемия майор се нуждаят от кръвопреливане на всеки 2 до 5 седмици.
Множество са заболяванията, за лечението на които е необходимо кръвопреливане - за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, за поддържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии. И изобщо, според световната статистика на всеки 2 секунди 1 човек се нуждае от кръв, а 470 мл кръв може да спасят до 3 човешки живота.
У нас средно на всеки 1000 души 19 даряват кръв безвъзмездно. Когато се говори за кръводаряване, повечето хора чукат на дърво и си казват - дано не ми се наложи. Често обаче не се замислят - да не им се наложи какво? Те да дарят кръв или да им дарят на тях, ако някога имат нужда. Разликата е съществена, нали? В първия случай нищо не губят, но във втория - е, тук вече въпросът е на живот и смърт в съвсем буквалния смисъл на думата.
Например за една операция на сърце в най-добрия случай са нужни около 3-4 банки кръв от по 450 мл.
Кръводарители може да са здрави хора между 18 и 65 г. с телесно тегло над 50 кг, поне с минимални нива на хемоглобина за мъжете 135 г/л и за жените 125 г/л.
- Даряването на кръв не засяга телесното  тегло на дарителя.
- Вегетарианците могат да са кръводарители. Приемането на постна храна не пречи на акта на кръводаряване, а дарената кръв има по-ниско съдържание на холестерол. Самото вегетарианство не застрашава и кръводарителя.
- Не може да бъдете донор на кръв, ако в предходните 24 часа сте приемали каквито и да е медикаменти, дори аспирин.
- След кръводаряване пийте поне 10-12 чаши вода и сокове в рамките на 24 часа, избягвайте излагането на слънце, шофиране, употреба на алкохол.
- Пушачите могат да са кръводарители, но е добре да се въздържат от пушене един час преди и два след даряването, съветват специалистите от Националния център по трансфузионна хематология.
- Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено - за 3-4 седмици.
Дори да искате да дарите кръв, няма да бъдете допуснати, ако:
- през последните 6 месеца ви е преливана кръв, кръвни съставки или плазмени биопрепарати, правени са ви хирургични интервенции.
- Не се допуска да бъдат кръводарители хора, които страдат от СПИН, преболедували са от вирусен хепатит (хепатит Б и Ц), били са в контакт с болни от хепатит (поне 6 месеца след контакта), подлагали се на акупунктура, татуировки или други убождания, извършени извън лечебни заведения (поне 6 месеца), страдат от сифилис (вроден или придобит, независимо от времето на боледуването и резултата от лечението), страдащи от туберкулоза във всичките нейни форми, диабетици (без значение от вида на диабета и лекарствените препарати, които приемат), хора, които са били имунизирани (до 4 седмици след имунизацията, а при имунизация срещу бяс, кръв не се дарява 1 година).
- Не може да са кръводарители хора с болести на сърдечносъдовата система - хипертония  II и III степен, исхемична болест на сърцето,  сърдечна аритмия, с ендокардити, миокардити, клапни пороци на сърцето и пр.
Извън кръга на кръводарителите остават хора с нарушения във функциите на жлезите с вътрешна секреция и обмяна на веществата, с чернодробни заболявания, с болести на пикочната система, обострена язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, отосклероза и Мениеров синдром, някои заболявания на очите, пациенти с бронхити, тумори, автоимунни заболявания.
13 теста (11 от тях за инфекциозни заболявания) се правят на всяка единица дарена кръв. Дарената кръв се изследва за хепатит Б и Ц, СПИН и сифилис.

Любопитно

Една единица кръв може да бъде разделена на няколко компонента - червени кръвни клетки, плазма, тромбоцити и криопреципитат. Червените кръвни клетки пренасят кислород до телесните органи и тъкани и живеят около 120 дни в кръвоносната система.
Тромбоцитите подпомагат съсирването на кръвта и дават шанс на хората, болни от левкемия и други видове рак да живеят.
Плазмата е бледожълта смес от вода, протеини и соли. Съставена е от 90% вода и съставлява до 55% от обема на кръвта.
Здравият костен мозък прави непрекъснати доставки на червени кръвни клетки, плазма и тромбоцити.
Гранулоцитите са тип бели кръвни клетки, които се движат по стените на кръвоносните съдове в търсене на бактерии, за да ги погълнат и унищожат. Белите клетки са основната защита на тялото срещу инфекции.
До 42 дни могат да се съхраняват дарените червени кръвни клетки.
До 5 дни могат да се съхраняват дарените тромбоцити.
До 1 година може да се съхранява замразената плазма.
Афарезата е специален вид кръводаряване което позволява на донор да даде специфичен кръвен компонент, каквито са например тромбоцитите.

Българското законодателство

Съгласно нормативната уредба в Р България дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници в чужбина).
Кръводарителят дарява 450 мл. кръв.
Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване с инфекция, предавана по кръвен път.
Съгласно разпоредбите на чл. 14., ал. 4 от Закона за кръвта, при кръводаряването и кръвопреливането всеки кръводарител има право да получи информация за резултатите от извършените лабораторни изследвания на дарената кръв.
Ако резултатите са необходими на дарителя в писмен вид, преди кръводаряването трябва да попълни заявление. Ако са му необходими за справка, може да я направи на регистратурата на отделение по кръводаряване всеки делничен ден от 8.30 до 12 ч. или от 13 до 14 ч., както и на  сайта на  Националния център по трансфузионна хематология - www.ncth.bg.
И още нещо важно: в интернет има специална платформа Кръводарител.com (https://kravodaritel.com/), където всеки може да търси и получи помощ.

Колко често може да се дарява?

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените - 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.
През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. Качеството ва кръвта на дарителя е възстановява за 3-4 седмици.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ