26 Април 2024петък15:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Педро Санчес - съвременният Дон Кихот

Новата вълна в испанската политика и триумфалното завръщане на лидера на социалистите

/ брой: 136

visibility 52

Георги КАРАСЛАВОВ

Испанската политическа палитра е с много разногласия, но въпреки несъгласията има нужда от възстановяване на загърбените ценности през последните 20 години. Икономическата криза, консервативната политика, глобализацията, напредъкът в технологиите разбиха основите на обществото и увеличиха неравенството сред отделните слоеве. Корупцията, разкрита през изминалите 2 г., показа, че тя е в такива мащаби, каквито испанското общество не познава. Тя дискредитира политическия елит и срина доверието в институциите, в т.ч. и към монархията. Особено силно това се отрази сред младото поколение, което вижда как надеждите за по-добър живот и възможности за реализация се изпаряват. Появата на новите партии "Подемос" и "Сиудаданос" е своеобразен бунт на младите към ерозиралата система на партиен и политически комфорт сред двете големи партии - Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и Народната партия (НП). Партийните и вътрешнопартийните скандали позволиха на лидера на НП и премиер Мариано Рахой да се възползва от грешките и да обърне в своя полза процесите.
Лидерът на социалистите Педро Санчес ясно изрази позицията си: "Правителството на Народната партия е разложено от корупция". Санчес е категоричен: "Рахой следва да подаде оставка и да му се изиска политическа отговорност в Конгреса на депутатите."
ИСРП избра

лидер, който да проведе реформата

и да отхвърли статуквото.
През септември 2016 г. партийните феодали, които в Испания са известни под името "барони", принудиха насила своя генерален секретар Педро Санчес да подаде оставка. Санчес го стори, но "бароните" подцениха факта, че той няма да се даде без битка и като героя на Сервантес - Дон Кихот, тръгна сам на поход срещу установеното статукво и комфорт на партийните функционери, противници на реформа и нов курс в партията.
За да не подкрепи съставянето на правителството на Рахой, Санчес подаде оставка и като депутат през октомври. От една страна, е дисциплиниран като партиен член, но от друга - не може да бъде съгласен да бъде избран Рахой, което е извън неговия морал. През декември м.г. Санчес посети Франция, Англия и САЩ, където се срещна с влиятелни политици и получи подкрепа. Тези срещи му вдъхнаха вяра, че е на прав път и той реши да оглави кръстоносния поход и бунта на членовете на испанските социалисти срещу статуквото.
Веднага след оставката на Санчес, андалуската лидерка на социалистите Сусана Диас предяви претенции за генерален секретар. Зад себе си тя подреди целия партиен апарат и организациите по места. Временното ръководство открито предприе курс към утвърждаване на Диас като единствен кандидат за поста генерален секретар, недопускайки вероятността, че след осем месеца Педро Санчес с новата си платформа ще участва в първичните избори. На победата на Санчес тогава се гледаше като на химера.
Педро Санчес е привърженик на ясна реформа в ИСРП. Неговата концепция е да направи партията тип "Асамблея", в която редовите членове да имат основна тежест при взимането на решения. Той иска ИСРП да скъса с миналите грешки и да се препозиционира върху нова основа, която да й върне тежестта на политическата арена и да привлече обратно членове и симпатизанти, отдалечили се разочаровани или обидени. Девизът на Санчес "Не, означава НЕ!" става мото на неговата платформа

"Да, означава ДА!"

Тя е резултат от обиколката му из Испания. От първостепенно значение е ИСРП да стане независима, да възстанови изгубените си леви позиции и да се превърне в социална алтернатива на управление. Неизменна позиция на партията е искане на оставката на Мариано Рахой.
В социалната част Санчес предлага въвеждане на 35-часова работна седмица (7-часов работен ден), което му спечели подкрепа от левите сили - "Подемос" и испанските комунисти. Синдикатите застанаха зад Санчес.
Санчес предложи мандатът на временното ръководство в партията в случай на криза да не е по-дълъг от 90 дни, а изборът на генерален секретар да бъде чрез вътрешнопартийни избори в два тура. Същата схема Санчес предлага и при избора на кандидатите за министър-председател, председатели на автономните области, кметовете и водачите на листите за ЕП. Той настоява да бъде чут гласът на редовите партийни членове и когато се правят договорките за съставяне на правителство и неговата програма.
Санчес не подминава и социалните мрежи, които се оказват мощно оръжие за пропаганда и за натиск върху политиката. Предлага да се изработи нов "Кодекс за социалните мрежи". Санчес е противник на привилегиите и ще работи за тяхното премахване. Тук ударът е срещу партийните феодали по места, където същите имат думата и пълната власт върху структурите, избора на кадри и представители. За подобряване на комуникацията с местната власт и правителство Санчес предлага да се създаде "Съвет на кметовете".

"Ние сме Левицата"


Ключовата роля, която ИСРП трябва да играе според Педро Санчес, е ясна: "Ние сме Левицата". И се обръща "към всички прогресивни хора, които независимо за кого са гласували, да могат да видят, че ИСРП е основният инструмент, с който могат да се сбъднат техните надежди и мечти".
Санчес дава заявка за поемане на управлението и за възстановяване на демокрацията в Испания. За тази цел той смята, че трябва да разчита на всички, които ще се присъединят - симпатизанти и противници, които желаят да се постигнат поставените цели и да се включат в новия революционен и прогресивен политически проект, който ще е над партийните пристрастия и идеологии. През 1978 г. се поставиха новите основи на демокрацията и на прехода в Испания след диктатурата на Франко на базата на диалог, права, отговорност и единомислие. Четири десетилетия по-късно Испания е изправена отново пред нов преход към демокрация, но първата стъпка е да се възстановят ценностите, загърбени през последните 20 години в името на комфортното статукво.
По време на 39-ия конгрес на социалистите Санчес води преговори за състава на Федералния комитет на партията - най-важния орган, който действа между конгресите. Първата му цел е да постигне партийно мнозинство, за да може да състави правителство, което да замени правителството на Народната партия, "което корумпира всичко, до което се докосне."
Стратегията на генералния секретар на социалистите е да затяга обръча около Мариано Рахой с ясното намерение да бъде предизвикана неговата оставка или да бъде свален чрез гласуване на недоверие в парламента. Ако Рахой не подаде оставка, местните избори през 2019 г. ще решат съдбата му. За тази цел социалистите се нуждаят от подкрепата на "Подемос" и на "Сиудаданос". Най-сложно е да се опита да сближи двете основни партии, на които разчита. А "Сиудаданос" и "Подемос" са два магнита, които се отблъскват.
Ето резултатите от срещите.

Санчес - Иглесиас

Срещата се състоя в Конгреса на депутатите на 27 юни. Генералният секретар на "Подемос" Пабло Иглесиас след разговора заяви, че "за да можем да управляваме, е необходимо да се договорим с ИСРП, и за да управлява ИСРП, трябва да се договори с нас." Ясно е, че в основни линии двете партии са се договорили и ще започнат да структурират състава на бъдещото правителство. Ще предприемат и съвместни действия в парламента по пет проекта - спасяване на младите от безработица, отмяна на трудовата реформа на Рахой, равнопоставеност между мъже и жени, пенсионната система и размразяване на мерки, които правителството на Рахой е замразило.

Санчес - Алберт Ривера

"Сиудаданос" заявиха, че нямат намерение да дестабилизират правителството на Рахой и разговорите ще бъдат ограничени до конкретни реформи, които да се проведат. Преди срещата и в деня, в който Санчес разговоря с Иглесиас, Алберт Ривера обядва с Рахой в двореца Монклоа. Въпреки "обяда" Санчес успя да постигне сближаване на позициите и да договори преговори за реформа на Конституцията на Испания. Други допирни точки на двамата са реформа на избирателния закон, ограничаване на мандатите, и др. въпроси, свързани със съдебната система. Най-важният пробив е свикване на кръгла маса с всички парламентарни партии за реформа на Конституцията. Целта е да се овладеят сепаратистките настроения в Каталуня.
 
Санчес - Алберто Гарсон, лидер на Обединената левица (комунисти)

Договориха се по въпроси, свързани с отмяна на забраната за евтаназия и на трудовата реформа на Рахой. Гарсон пред журналисти каза: "Санчес е фокусиран върху спешно решаване на възлови проблеми, както и ние". Двамата лидери са засегнали и темата за реформа на изборния закон. Що се отнася до реформата на Конституцията, Гарсон смята, че трябва да има консенсус с населението.

*    *    *

Стартът на новия генерален секретар на испанските социалисти Педро Санчес на политическата сцена смути опитния лидер на Народната партия Мариано Рахой и той отправи заявка за среща. Европейските лидери на срещите си с премиера през последните седмици не пропуснаха да отбележат появата на новата вълна в Испания и триумфалното завръщане на Педро Санчес в политиката.



Педро Санчес възкръсна начело на испанските социалисти и започна битка за свалянето на Рахой

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ