25 Април 2024четвъртък12:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Ново издание

"Саламбо" на Флобер вдъхновява шест оперни класики

/ брой: 136

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 135

"Това е прекрасна, могъща и научна книга... Вие сте възкресили изчезнал свят и с това поразително възкресение сте съчетали потресаваща драма", пише Виктор Юго на Гюстав Флобер по повод неговия втори роман "Саламбо". Творбата е вдъхновила Теофил Готие да напише оперно либрето с музика на Верди. По сюжета на книгата до момента има създадени шест опери и един балет.
"Саламбо" (издава "Сиела", луксозно издание с твърди корици) е епична история, изтъкана от еротика, жестокост и чувственост, с която малко френски романи могат да се мерят. В основата на сюжета на шедьовъра е въстанието на наемниците през III век пр. Хр., което противопоставя Картаген на наетите от него варвари, участници в Първата пуническа война. Саламбо - сестра на прочутия Ханибал Барка, живее в пищния и екзотичен Картаген. Но дните на империята не са спокойни. Светът й е хванат в ноктите на войната. Картаген постепенно поддава на ударите на Римската империя, но други опасности заплашват да го разкъсат отвътре. Когато трябва да се разплатят с наемните войски, били се рамо до рамо с тях срещу римляните, водачите на града отказват да спазят обещанията си. Разгневени, наемниците ги обсаждат и отнемат свещеното було на Картаген.
На фона на драматичните събития между водача на наемниците Мато и дъщерята на гениалния картагенски пълководец Хамилкар обаче пламва страстна любов, а Великият жрец на града решава да използва чувствата им, за да върне реликвата, като тласка двамата любовници един към друг и... към смъртта.
Трагичната, но силна любов между непокорния Мато и гордата Саламбо е символ на бунта на френския писател срещу рационалното, срещу нравите на дребната френска буржоазия. Майсторска фреска на човешките отношения, книгата се превръща в своеобразен апотеоз на силата на човешкия дух и несломимостта на вярата му в себе си и другия.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ