28 Март 2024четвъртък19:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Максим Венгеров открива догодина Европейския музикален фестивал

Концертът на 30 март в НДК е със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров

/ брой: 136

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 47

Световноизвестният руски цигулар Максим Венгеров ще гостува на Европейския музикален фестивал 2018 в София, организиран от агенция "Кантус фирмус". Концертът, с който ще бъде открит форумът, е част от новия концертен сезон на Софийската филхармония и ще се състои на 30 март от 20 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Под диригентската палка на Найден Тодоров Венгеров ще изпълни Концерт за цигулка в ла минор от Й. С. Бах и Концерт за цигулка 1 в сол минор от Макс Брух. В програмата е включена също и Симфония 1 от Йоханес Брамс, информира Ирена Данкова.
"Смятам, че това ще бъде едно от знаковите събития в културната програма на София по време на българското председателство на ЕС", подчертава директорът на "Кантус фирмус" Васил Димитров.
Диригентът Найден Тодоров не скрива своето вълнение от възможността да застане на пулта с феноменалния изпълнител. "Гостуването на големите имена в програмата на Софийската филхармония за следващия сезон не е самоцел. Нашият стремеж е България да бъде пълноценна част от Европа и света", споделя Тодоров. 
"Преговорите с мениджмънта на Венгеров продължиха две години, разказва Даниела Ханджиева, артистичен директор на "Кантус фирмус". Това ще бъде второто му идване в България, след като изявата му през 2006 г. с Оркестъра на Класик ФМ радио се превърна в сензация", допълва тя.
Билетите за концерта на Максим Венгеров са на цени от 30 до 60 лв. и вече се продават на касата на Софийската филхармония и онлайн на Ticketsbg.com.
Забележителният цигулар е сред музикантите, които предизвикват възторга на публиката по целия свят. Неговите изпълнения, наситени с енергия и всепоглъщаща страст, му спечелват признанието на един от най-великите цигулари на нашето време, който владее инструмента до абсолютно съвършенство. Роден през 1974 г. близо до Новосибирск, Максим учи цигулка при проф. Захар Брон. Носител е на награди от конкурсите "Виенявски" и "Карл Флеш". Усъвършенства се под влияние на инструменталистите и диригентите, с които свири. Един от тях е великият Мстислав Ростропович, с когото записва цигулковите концерти на Прокофиев и Шостакович. Тези записи получават награди "Грамофон" и две номинации за "Грами". През 1994 г. Максим Венгеров работи и с Даниел Баренбойм, който също повлиява много върху професионалното му съзряване.
През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант, посланик на УНИЦЕФ. С тази почетна титла той изнася концерти в Уганда, Косово, Тайланд, прави ежегодни турнета в Европа, САЩ, Япония, Китай, Сингапур, Корея, Австралия. През 2000 г. сключва договор със звукозаписната фирма EMI. Максим има световна репутация като преподавател, а ръководените от него майсторски класове са изключително популярни и атрактивни. От 2005 г. е професор в Кралската музикална академия в Лондон. През 2008 г. поради заболяване на ръката Венгеров обявява своето решение да прекъсне за известно време кариерата си на цигулар и се насочва към педагогическа работа и дирижиране. От началото на 2011 г. той отново се завръща на сцената като изпълнител на цигулка. 


Снимка Naim Chidiac courtesy of Abu Dhabi Festival 2012

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ