28 Март 2024четвъртък15:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пирински за приходите в бюджета на ЕС: Системата противопоставя държавите членки

автор:Дума

visibility 1325

В Комисията по бюджетен контрол бяха обсъдени въпросите, свързани със системата, осигуряваща приходите в бюджета на ЕС. По принцип тя следва да се основава на т. нар. собствени ресурси, които по замисъл да се събират от специфични източници, като например мита, такси и други налози, свързани с общи политики на ЕС. На практика обаче, след търговската либерализация, 70% от приходите се осигуряват от преки вноски на държавите членки в съответствие с брутния им национален доход.
Евродепутатът Георги Пирински, в качеството си на докладчик в сянка на Групата на социалистите и демократите, изтъкна, че сегашната система противопоставя страните на "донори" и "бенефициенти" въз основа на чисто аритметично сравняване на вноски във и постъпления от бюджета на ЕС за дадена страна членка. Тази система, подчинена на принципа на "справедлива възвръщаемост", не отчита в необходимата степен приносите и ползите от членството в ЕС. Сегашният принцип на свой ред предизвика практиката за въвеждане на редица отстъпки в полза на отделни държави. Началото на тази практика бе положено с отстъпката за Великобритания, след което през годините са били въведени още няколко десетки, при това договаряни напълно непрозрачно.
Пирински изрази съгласие с констатацията в Документа за размисъл относно финансите на ЕС, представен от Европейската комисия в края на юни, съгласно която сегашната система е "свръхсложна, непрозрачна и пронизана от заплетени корекционни механизми". Нейното "разплитане" очевидно е задача с твърде повишена трудност, но сериозните й недостатъци налагат дълбока реформа, която ще бъде предмет на интензивни обсъждания, преди всичко в бюджетната комисия на ЕП, както и в други заинтересовани европарламентарни комисии до края на тази и през следващата година

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ