20 Април 2024събота05:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 24

1878 - ПОДПИСАН Е БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР. Отменя справедливия за България Санстефански договор. Урежда отношенията на Балканите след Руско-турската война (1877-1878). Съгласно него Румъния получава Северна Добруджа, Сърбия - Нишко и Пиротско, Високата порта си връща Македония и Одринска Тракия. Между Дунав и Стара планина е създадено васално Княжество България (63 752 кв. км и 1 740 000 души), а на юг от Балкана - автономна област Източна Румелия (35 901 кв. км и 816 000 души). Някои от клаузите на договора са променени още при Съединението през 1885 г.

1895 - УМИРА ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ, ПИСАТЕЛ И ПУБЛИЦИСТ (Р. 1827 Г.). Просветен деец и политик. Председател на Народното събрание (1880) и министър в няколко кабинета (1880-1881, 1884-1885). Баща на общо осем деца, сред които са политиците Иван Славейков и Христо Славейков, публицистът Рачо Славейков и поетът Пенчо Славейков. Издава вестници. Автор на известната поема "Изворът на белоногата", на сборници с народни песни и пр. Основоположник на българската литература за деца, автор на учебници и др.

1930 - В УРУГВАЙ Е ОТКРИТО ПЪРВОТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ. Участват 13 отбора - девет от двете Америки и четири от Европа (Франция, Югославия, Румъния и Белгия). Първенството се запомня с многото съдийски гафове и откровеното фаворизиране на латиноамериканските отбори. Първият гол на световни финали е отбелязан от френския футболист Люсиен Лоран в мача с Мексико. Уругвай става първият световен шампион.

1940 - РАЖДА СЕ АТАНАС ЯРАНОВ, ХУДОЖНИК (УМИРА 1988 Г.). Завършил Художествената академия. Автор на богата галерия от маслени картини, пастели, стенописи. Реализирал самостоятелни изложби в Пловдив, Варшава, Варна, Братислава, София, Западен Берлин. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, музеи и галерии в страната, на галерии и частни колекционери в Швейцария, САЩ, Франция.

1944 - РАЖДА СЕ ЕРНЬО РУБИК, УНГАРСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ, СКУЛПТОР И ПРОФЕСОР ПО АРХИТЕКТУРА. Известен е предимно със своите игри - Кубчето на Рубик и Змията на Рубик. Работи като редактор на списание за игри и главоблъсканици, а през 1983 г. основава собствено студио. През 1990 г. създава Унгарската техническа академия, в която е учреден Международен фонд на Рубик за подпомагане на талантливи млади изобретатели.

2009 - УМИРА НИКОЛА СТАНЧЕВ, СПОРТИСТ (Р. 1930 Г.). Първият българин, спечелил олимпийска титла в историята на българския спорт - през 1956 г. става олимпийски шампион в Мелбърн по борба свободен стил в категория до 79 кг. Печели и сребърен медал от турнира за световната купа в Истанбул. Балкански шампион през 1959 г. В кариерата си е бил 11 пъти шампион на България - 8 пъти в свободния и 3 пъти в класическия стил.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ