28 Март 2024четвъртък13:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС обеща да финансира жп линията България-Македония

С 1,3 млрд. евро ще се стимулира евроинтеграцията на страните от Западните Балкани

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 2

Европейският съюз ще финансира строителството на железопътната линия от Коридор №8, която трябва да свърже Черно море с Адриатическо и ще минава през територията на Република Македония. Това заяви пред "Дойче веле" еврокомисарят по преговорите за разширяване Йоханес Хан, като уточни, че от Брюксел ще предложат за финансиране общо 6 транспортни проекта - магистрали и жп линии. "Един от железопътните проекти е свързан с известния Коридор №8, който трябва да направи връзката изток-запад от България през Македония и да достигне до Албания", подчерта Хан.
Изявлението на еврокомисаря дойде часове преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани в рамките на Берлинския процес в италианския град Триест. Редом със западнобалканските правителствени ръководители участие взеха и лидерите на Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия и Словения, както и представители на ЕС и на Еврокомисията - върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по преговорите за разширяване и политиката на добросъседство Йоханес Хан, както и еврокомисарят по транспорта Виолета Болц.
Срещата на най-висшите държавници на страните от Западните Балкани в Триест бе финал на интензивните действия на ЕС през първата половина на тази година и е резултат на посещенията на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и на еврокомисаря по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, уточнява БГНЕС. Хан за пореден път заяви, че Брюксел иска страните от Западните Балкани да станат страни членки като основна причина за това е младите хора да останат по родните си държави.
Целта й е да се стимулира процесът на евроинтеграция на страните от Западните Балкани и да доведе до конкретни стъпки по отношение на инфраструктурното и икономическото им свързване. За тази цел е осигурен фонд от 1,3 млрд. евро за Западните Балкани. Средствата трябва да се използват до края на 2020 г. за проекти в областта на транспорта, инфраструктурата, енергетиката, околната среда и иновациите. Те трябва да бъдат реализирани в рамките на транспортната общност на Западните Балкани, която бе основана с подписите на премиерите на държавите от региона на тържествена церемония.
По-рано, след разговори с македонския министър на външните работи, държавният секретар по европейските въпроси в германското външно министерство Михаел Рот заяви, че Македония се нуждае от реформи и помирение и бъдещето й е в ЕС. "Правителството си постави сериозна програма за реформи. Аз мога само да се надявам тези стъпки да бъдат осъществени. Важно е реформите да бъдат проведени в интерес на държавата и нейния народ, тъй като бъдещето на Македония е в ЕС. През изминалата година в Европа беше загубено много доверие и сега е време то да се върне", отбеляза Рот.
"Новото правителство предприе изключителни мерки, които трябва да възстановят отново доверието с Гърция и България. Според мен това е правилната посока. Това трябваше да стане доста преди. Убеден съм, че правителството в Скопие ще работи в бъдеще за намаляване на напрежението и изграждането на доверие", каза още германският дипломат. По думите му историята трябва да бъде оставена в историята и да се върви напред към общото бъдеще.



Шест страни от Западните Балкани и седем страни членки на ЕС се събраха в Триест на ежегодна среща на високо равнище

БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ