20 Април 2024събота13:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Късогледството на Европа

/ брой: 135

visibility 47

Николай ШОПОВ

Повод да напиша този текст е състоялият се преди дни "Шухевичфест" в Украйна. Събитието остана незабелязано у нас, защото се отличаваме със "свобода на словото" и "обективна информация". А си заслужава да бъде отбелязано. Не само заради Украйна и нейния път, а най-вече заради Европа. Тази Европа, която ни проглушава ушите с ценности като демокрация, свобода на словото и др.
В Украйна върви процес на пренаписване на историята, реабилитиране на фашистки герои, премахване на съветските военни паметници, разрушаване на паметни плочи, забрана на книги, филми, вестници, интернет сайтове. Не само това - забраняват се концерти на певци, забранява се артисти, писатели и журналисти да посещават Украйна. И всичко това - в началото на ХХІ в., когато се изтъкват като забележителни постижения свободното движение на хора и културният обмен. В Украйна се утвърждава ярка националистическа идеология, примесена с фашистки нюанси.
В такава обстановка в Лвов от 30 юни до 2 юли се проведе "Шухевичфест" в чест на 110-годишнината от рождението на Роман Шухевич. Кое е най-циничното в тази проява? Изключителният цинизъм е в това, че фестът се провежда на 30 юни - деня, в който са извършени масови убийства на евреи, поляци, руснаци. С нечувана жестокост е отнет животът на над 4000 души, в това число жени и деца. Тези убийства не са извършени от немците, а от отрядите на украинските националисти, командвани от хауптман Роман Шухевич.
Същите отряди под командването на Бандера и Шухевич извършват масовите разстрели в Бабий Яр и изгарят с. Хатин в Беларус. Тези "патриоти" убиват и освободителя на Киев генерал Ватутин. През 1947 г. нацисткият помощник Шухевич при организирането на нелегалната съпротива в Украйна казва: "Не трябва да се страхуваме, че ще бъдем прокълнати за жестокостите. Нека от 40 милиона украинско население остане половината - няма нищо ужасно в това." Та на този "човеколюбец" се организира честване, което, забележете, се финансира от градския бюджет. В Украйна тези колаборационисти и убийци са обявени за национални герои, а само преди дни проспект "Ватутин" в Киев беше преименуван на проспект "Шухевич". Има и проспект на името на Бандера. Ето така Украйна се движи към цивилизована Европа. Европа на ценностите, на демокрацията и на свободата.
По този повод протестираха няколко еврейски организации. Световният еврейски конгрес и Националната конференция за поддръжка на евреите в Евразия изразиха своето възмущение. Реагираха много остро и Еврейската телеграфна агенция, и международната преса.
А официална Европа мълчи. Не реагира. Защо? Защото, заслепена от русофобия, обсебена от "руската опасност", не вижда или не иска да види как в сърцето на Европа една държава възпитава новото поколение в краен национализъм, с нацистки изстъпления, с факелни шествия, в идеологическа ненавист, в пренаписване на историята, в ограничаване свободата на словото, с убийства на журналисти и арести на другомислещи.
Официална Европа иска Русия да бъде притискана. Да има на руско-украинската граница огнище на напрежение, на конфликти. По този начин Русия да няма спокойствие, за да не решава вътрешнополитическите си проблеми, икономическите и социалните си въпроси. Да бъде уязвима на международното поле.
Европа мълчи. Европа е сляпа. Европа е с къса историческа памет. Европа е забравила как хитлеризмът я потъпка и осея с нацистки знамена, човеконенавист, погроми и убийства, концентрационни лагери и кръвополитна война. Тогава Европа водеше същата късогледа политика. Затваряше си очите, правеше безкрайни компромиси и отстъпки само и само хитлеристка Германия да нападне Съветския съюз. Тогава част от европейския и американския капитал финансираше Хитлер, помагаше му в желанието да смаже комунизма. Стигна се до жалкото и цинично Мюнхенско съглашение и размахването на договора от Чембърлейн на летището в Лондон с осигурения мир. Е, видяхме какъв мир беше осигурен. Видяхме докъде доведе късогледата политика. Нима Европа не си е направила изводи, та допуска в нейното сърце да се разпалва омраза и войнственост?
И ако 1936 г. е далеч, нима не се виждат последиците за европейските народи от радикалния ислямски тероризъм? Публична тайна е, че част от терористичните организации на ислямистите са създадени с помощта на САЩ, но всички си затваряха очите и сега се чудят как да се спасят от това зло. Когато тези организации излязат от контрол, вече е много късно и трудно да водиш борба с тях. Така и в Украйна положението може да излезе от контрол и после да стане късно за овладяване.
Изглежда за Европа уроците на историята и на настоящето нямат значение. Докога? Защо Европа не вижда какво става в Украйна? Дори й дадоха безвизов режим. Какви критерии изпълни Украйна? Европа демонстрира двоен стандарт, липса на морал и етика. Къде останаха европейските ценности и принципи? И може ли Европа да строи европейския дом с нарушаване на собствените правила и закони? Как европейските граждани ще бъдат привличани с такава политика и как ще намалее скептицизмът им?
ЕС трябва да се намеси по-енергично в решаване на украинския проблем, да окаже натиск върху президента Порошенко за изпълнение на Минските споразумения. Европа е длъжна да отвори очите си, да промени политиката си, за да бъде действителен лидер във формиращия се нов ред в света.


Паметник на децата, избити в Бабий Яр


В Лвов отбелязаха 110-годишнината от рождението на Шухевич. Отрядите, командвани от Бандера и Шухевич,
извършват масовите разстрели в Бабий Яр и изгарят с. Хатин в Беларус

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ