Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Хърватска избира нов изтребител до края на годината

Желязко Тенчев

13. Юли 2017 , брой: 135   196   0Правителството на Хърватска има намерение да избере нов тип боен самолет за ВВС до края на 2017 г. Договорът с победителя трябва да бъде подписан през следващата година, съобщава aeropress-bg.com. Хърватска има намерение да пусне запитване за предоставяне на оферти (RFP) до четири държави до края на лятото. Получаването на офертите и тяхната оценка трябва да стане факт в рамките на годината. Хърватското МО има намерение да оцени четири доста различни опции – употребявани F-16 от САЩ, употребявани F-16C/D модернизирани до стандарта Barak 2020 от Израел, новопроизведени леки изтребители FA-50 от Южна Корея и новопроизведени изтребители Gripen C/D от Швеция.
Хърватска иска да получи ескадрила нови самолети (12 машини) до 2022 г., като първите самолети трябва да пристигнат още през 2020 г. Първоначално ескадрилата трябва да поеме мисията „ер полисинг” над страната, а след това да получат и многоцелеви възможности.
Очаква се основният сблъсък да е между употребяваните израелски F-16, които ще разчитат на ниската си цена, и новопроизведените шведски Gripen, които ще залагат на по-високи технологии и по-дълъг живот. Хърватските ВВС в момента експлоатират 12 изтребителя МиГ-21, които преминаха ремонт и адаптация на авиониката в Украйна. Тяхната експлоатация е свързана с огромни трудности и страда от сериозни технически проблеми. Освен новите изтребители, Хърватска планира в най-скоро време да купи и безпилотни летателни апарати за разузнаване и наблюдение.
В момента Хърватска отделя за отбрана 1,23% от БВП, но планира до 2024 г. процентът да достигне 2.


Хърватски МиГ-21
Снимка croatia-news.com

 

 

Оръжие

  • Миниатюрното емирство купува още 24 изтребителя
    21. Септември 2017 185
    43
    0

    Миниатюрното, но изключително богато близкоизточно емирство Катар скоро ще притежава повече и по-модерни изтребители, отколкото редица европейски страни, взети заедно. На 17 септември стана ясно, че катарските власти са решили да закупят 24 изтребителя "Еврофайтър", британско производство. Това споразумение е било подписано в столицата Доха...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"