Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Русия и Саудитска Арабия ще сключват оръжейна сделка за 3,5 млрд. долара

Желязко Тенчев

13. Юли 2017 , брой: 135   294   0



Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара, информира вестник "Комерсант". Това е стойността на подписан от Москва и Рияд предварителен договор за доставки на оръжия и техника, съобщи шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов. "Саудитците впрочем поставиха условие, че договорът ще влезе в сила, ако им предоставим част от технологиите и започнем производство на територията на кралството", каза още той. Според Чемезов Русия обмисля какво точно да предостави на саудитците и "най-простото ще е да построи завод за стрелкови оръжия". Става дума за продукцията на концерна "Калашников", уточнява всекидневникът.
Парафирането на "внушителния пакет от договори" за 3,5 милиарда долара обаче все още "не гарантира сключването на твърди споразумения", смятат двама руски топмениджъри от бранша. През последните 15 години Рияд е проявявал интерес към широк спектър руска военна продукция като хеликоптери Ми-35М, танкове Т-90, бронирани коли БМП-3, зенитни ракетни системи "Антей 2500" и С-400 "Триумф". Директорът на "Ростех" добави, че саудитците постоянно питали за оперативно-тактическия комплекс "Искандер". Той е в списъка с продукция, неподлежаща на износ, а Москва "няма намерение да прави изключение".
През май т.г. кралството сключи оръжейна сделка на огромна стойност със САЩ - за над 459 милиарда долара.
По данни на "Комерсант" Москва разчита да научи доколко са сериозни намеренията на Саудитска Арабия след посещение на краля Салман Ал Сауд в Русия, което се очаква до края на годината. Тогава монархът ще се срещне за първи път с руския президент Владимир Путин.


Зенитно-ракетна система С-400 "Триумф"
Снимка discussio.ru/military

 

 

Оръжие

  • След Египет и Малайзия, ОАЕ също пожелаха да имат от френските военни кораби
    16. Ноември 2017 225
    69
    0

    Обединените арабски емирства ще станат поредният клиент на френската корабостроителница "Навал груп", като закупят две корвети от клас "Гоуинд". Това стана ясно по време на пресконференция на френския президент Еманюел Макрон в ОАЕ, след преговори с принца наследник на Абу Даби и зам.-министър на отбраната на ОАЕ Мохамед бен Заид...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"